Mladí slovenskí chemici získali v Paríži štyri medaile
04 | 08 | 2019 I SITA

Historicky najvýraznejší úspech dosiahli štyria talentovaní slovenskí gymnazisti na 51. Medzinárodnej chemickej olympiáde (MChO). V konkurencii 309 súťažiacich z osemdesiatich krajín sveta získali medailové umiestnenia.


Zlaté medaily si odniesli Andrej Kovács (Gymnázium J. Hronca Bratislava) a Peter Rukovanský (Gymnázium Nové Zámky), striebro Samuel Novák (Gymnázium Poštová, Košice) a Michal Chovanec (Gymnázium V. B. Nedožerského, Prievidza). Andrej Kovács dostal ocenenie za najlepšie vyriešenú praktickú časť.

Štvorčlenné súťažné družstvo za Slovenskú republiku sa vyberá z najúspešnejších účastníkov republikového kola Chemickej Olympiády v kategórii A. Odborným garantom Chemickej Olympiády je Slovenská chemická spoločnosť pri SAV.

Slováci budú môcť pozorovať na oblohe divadlo, budú padať hviezdy
Slováci budú môcť začiatkom augusta na oblohe pozorovať divadlo, budú padať hviezdy. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Hucáková, počas maximálnej frekvencie „spadne“ nadránom 13. augusta na oblohe 45 až... Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | SITA


Slovensko sa na Medzinárodnej chemickej olympiáde už tradične umiestňuje na popredných priečkach. Príspevok slovenských chemikov pre rozvoj olympiády ocenila aj medzinárodná porota.

V roku 1994 odsúhlasila, aby medzinárodné informačné centrum Medzinárodnej chemickej olympiády sídlilo v Bratislave. Slovensko má zastúpenie aj v Riadiacom výbore olympiády.

Olympiáda sa koná každý rok v inej krajine. Tento rok sa uskutočnila v júli v Paríži.