Psychológ k Trubanovmu drogovému škandálu: "Vnímam to ako propagáciu" a "zľahčovanie ich účinku"
03 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Líder Progresívneho Slovenska Michal Truban, ktorý má premiérske ambície, prehovoril pred pár rokmi o svojich skúsenostiach s drogami na prednáške nitrianskym vysokoškolákom, informuje bližšie Pravda.


Hlavný denník túto tému otvoril ako prvý. Čítajte viac:

VIDEO: Truban verejne nabáda študentov brať drogy. Ten má byť premiérom?
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban na videu, ktoré je (opäť) rozpráva študentom o drogách, presnejšie o tom, ako sa dá aplikovať vzor užívania drog na ceste k úspechu. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Roman Suchý


Tam vravel, že život treba meniť po krokoch, pričom to prirovnáva k návykovým látkam – človek si vraj nemôže dať hneď veľkú dávku, ale privyká si postupne. Pravda ktorá sa opýtala na názor na túto kauzu psychológa Jindřicha Cupáka.


Pravda sa ho opýtala, či je normálne, aby sa prekonávanie prekážok v živote prirovnávalo k braniu drog. "Tú súvislosť si neviem dosť dobre predstaviť. Pre mňa je to ťažko pochopiteľné, absolútne nevhodné prirovnanie," odpovedal Cupák.

Pravda sa ho opýtala aj na bad trip, ktorý Truban spomínal na prednáške. Čítajte viac:

TRUBAN PRIZNAL UŽÍVANIE DROG: "Badtrip" ho naučil, že keď je zle, nie je to na celý život
Na serveri YouTube sa objavilo video, kde predseda Progresívneho Slovenska a predvolebnej koalície PS+Spolu Michal Truban rozpráva pred mladými ľuďmi, čo ho naučil "badtrip", teda zlý stav po užití drogy. Čítať ďalej
30 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Pravdou je, že všetko – dobré aj zlé, sa raz skončí. Rovnako je to tiež s drogami. Keď dosiahnu tú najvyššiu úroveň príjemných pocitov, a ďalej to už nejde, začne to klesať," reaguje psychológ. Dodal však, že "tento príklad na porovnávanie ale takisto nie je vhodný".

Cupák na otázku, či nejde o zľahčovanie témy na akademickej pôde, odpovedal, že v tom videl "dobrý úmysel", keďže sa chcel so študentmi podeliť "so všetkým, čo mu práve napadlo".

"Vzhľadom na to, na akej pôde sa nachádzal, to ale nebol správny krok. Mladšej generácii by mal byť príkladom, morálnym vzorom. Ak im hovoril, že sám bral drogy, tak to je cez čiaru," doplnil. Podľa neho je tento druh vyjadrení neakceptovateľný.

https://somzdediny.hlavnydennik.sk/slovenske-farmy-su-velmi-zavisle-od-priamych-platieb-ministerski-analytici-odporucaju-riesenia/

Cupák potvrdil, že bad trip môže vzniknúť aj po jednom užití drogy, aj špecificky po užití marihuany. "Existujú drogy, pri ktorých dochádza k trvalej zmene osobnosti už po ich prvom požití, ale mnohí sa to snažia zľahčovať," uviedol pre Pravdu. Ako príklad dal zástancov terapie pomocou LSD.

Na otázku, či môžu mať také prednášky negatívny vplyv na mladých, a či sa to dá brať ako propagácia drog, odpovedal, že to vníma ako " stavanie drog do neutrálnej polohy, či dokonca ich propagáciu". Prinajmenšom je to zľahčovanie ich účinku, dodal s tým, že k týmto témam by sa mal vyjadrovať odborník a nie politik.

https://somzdediny.hlavnydennik.sk/vinari-ocakavaju-jeden-z-najhorsich-rokov-moze-za-to-sucho-aj-nekale-praktiky/