Je otázne, či únik z policajných spisov do médií nie je účelový, myslí si Múdry
03 | 08 | 2019 I Peter Králik/SITA

Je otázne, či únik informácií z policajných spisov do médií nie je účelový, myslí si to člen Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) a Tlačovo-digitálnej rady SR Pavol Múdry. Na zdržanlivosť novinárov pri medializovaní podobných informácií upozorňuje zas Anna Sámelová z Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.


Pre agentúru SITA tak reagovali na medializovanie častí komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, ktoré sú súčasťou policajného spisu. Zverejnil ich vo štvrtok Denník N. Opačný názor ako Múdry a Sámelová však zastáva riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu, dlhoročná reportérka a investigatívna novinárka Zuzana Petková.

 
ŽIVÝ POLICAJNÝ SPIS

Podľa Múdreho „tento ‘únik informácií‘ viac škodí ako pomáha“„Verejný záujem je vyšetriť vraždu novinára, kauzu zmeniek. To, či je verejným záujmom únik zo spisu, neviem posúdiť. Mne sa zdá, že nie. Je otázne, či tento únik nie je účelový,“ povedal pre SITA Pavol Múdry na otázku, či je medializovanie informácií zo živého policajného spisu verejným záujmom.

Sámelová zastáva názor, „že novinári by mali vedieť rešpektovať aj istú zdržanlivosť v otázkach verejného záujmu“. Ako dodala pre agentúru SITA, „spoločenská zodpovednosť editorov ako základ novinárskej etiky v liberálno-demokratických krajinách totiž spočíva aj v tom, aby novinári nemarili svojou horlivosťou prácu polície, policajných vyšetrovateľov a súdov“.

 
ZÁVAŽNÉ FAKTY O VPLYVE MARIANA KOČNERA

Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková tvrdí, že rozhodnutie Denníka N zverejniť prepis komunikácie v tomto konkrétnom prípade je správne. „Nevidím na ňom nič protizákonné či neetické. Nemôže to podľa mňa ani nijako ohroziť vyšetrovanie,“konštatovala pre SITA Petková.

Polícia podľa nej dala do spisu len časť správ a informácie, s ktorými počítala, že sa budú verejne čítať na pojednávaní, ako to navrhol prokurátor. Považuje pritom za dobré, že sudca v tak ostro sledovanom prípade zvažuje, či a kedy sa súd oboznámi s týmto dôkazom – čítaním prepisov.

„Ak sa však Denník N dostal k prepisom skôr, bolo povinnosťou redakcie s nimi oboznámiť aj verejnosť a ďalšie médiá, pretože obsahujú závažné fakty o vplyve Mariana K. a Bödöra na políciu a vládnu stranu. V situácii, keď sa tam spomína akási dohoda s Milanom, pričom má ísť o súčasného policajného prezidenta, je v záujme štátu a občanov konfrontovať ho s týmto faktom a pozrieť sa na to, či polícia koná vo vzťahu k Marianovi K. a Bödörovi nezávisle. Aj polícia a prokuratúra potrebuje verejnú kontrolu, nemôže sa skrývať za to, že potrebuje pokoj na prácu,“ dodala pre SITA Petková.