Braňo Ladický: Iba biznis s deťmi! To je profesionálna rodina, kde dieťa nie je dieťa, ale "klient"
03 | 08 | 2019 I Branislav Ladický

Kľúčom k prebudeniu je skutočná nezištná láska k dieťaťu. Lenže mnoho profesionálnych rodičov nevie, čo si má počať s dieťaťom zvereným do náhradnej starostlivosti. Ale o čom vlastne hovoríme? Čo je to vôbec profesionálne rodičovstvo?


Podľa Doc. PhDr. Albína Škovieru, PhD. (2015) Profesionálna rodina dostáva prednosť pred hocijakou inou formou výchovy dieťaťa, znižujú sa kvalifikačné požiadavky na „výkon profesionálneho rodičovstva“, nie je potrebné pedagogické vzdelanie, stačí štúdium ukončené maturitou + 60-hodinová príprava v PRIDE“.


Profesionálny rodič je za svoju činnosť platený. Preto sa netreba čudovať tomu, že dieťa chcú označiť za klienta. Je to obchod! Ale klientsky vzťah je partnerský vzťah v uvedenom prípade v obchodno-právnom význame. Môže byť dieťa v partnerskom vzťahu s dospelým? Do akého postavenia v takomto prípade sa dostávajú dospelí pri odbornej činnosti s dieťaťom – klientom, keď z dôverujúceho dieťaťa – klienta si urobia partnera?


Toľkí „odborníci“ o profesionálnej rodine hovoria, a pritom vôbec nevedia, čo je to vlastne profesionálne rodičovstvo. Pre niektorých to má značný význam a prínos pre ich osobný osoh. Ale pozrime sa? Nedávno sme mali na Slovensku dve úmrtia detí v profesionálnej rodine. Chcel by som to celkom neosobne vyjadriť takto: Nie každé dieťa sa hodí do profesionálnej rodiny a nie každý profesionálny rodič sa hodí pre takéto povolanie a zároveň poslanie.


Mnohí nevidia a nechcú vidieť, že dieťa je svojou podstatou morálna bytosť! Výraz „morálna“ znamená, že dieťa by malo vedieť, čo je dobré a zlé pre neho. Nie je pravda, že dieťa všetko môže!


Nie je to desivé až alarmujúce? Koľko profesionálnych rodín sa takto alebo podobne zlomilo a zničilo!? Vyhorení profesionálni rodičia, opakovane traumatizované dieťa, ktoré sa  naviazalo a putuje inam, "kolobeh" detí v detskom domove - profesionálna rodina - návrat domov - iná profesionálna rodina a podobne. Rozpadnuté profesionálne rodiny, skoršie odchody biologických detí z profesionálnych rodín ako v bežných rodinách. Aj to je realita. Ako dlho sa budeme vzájomne klamať a zvádzať emocionálnymi ilúziami?


Dilema


Pracovať s emocionálne a sociálne narušenými deťmi a mladými dospelými vyžaduje priveľkú trpezlivosť a obetu postarať sa s veľkým rešpektom. Raz som si položil osamote otázku, čo by robili „profesionálne rodiny“, keby im ako „druhoradé“ boli odobrali ich mesačnú výplatu, chválenie, show, konferencie a jednoduché všetko? Čo by im ešte zostalo? Kto by s tých deti, ktoré sú im zverené do náhradnej starostlivosti zostal? Je to skutočná láska a obeta k deťom, alebo iné vonkajšie prúdy tu fúkajú?


Literatúra


ŠKOVIERA, A. 2007. Dilemata náhradní výchovy : Teorie a praxe výchovné péče o děti v rodině a v dětských domovech. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-318-5.


O autorovi


BRANISLAV LADICKÝ, Mgr., učiteľ na základnej škole a vychovávateľ na stredoškolskom internáte, email: [email protected]


Mgr. Branislav Ladický bol od 6 mesiacov umiestnený do dojčenského ústavu v Púchove a vo veku 3 rokov začlenený do rodinnej výchovy v Detskom mestečku v Trenčíne (detský domov rodinného typu). V roku 2013 napísal knižnú publikáciu z prostredia Detského mestečka – RODINNÉ PRÍBEHY BEZ RODÍN k 40. výročiu založenia Detského mestečka. V 27 roku života sa mu podarilo zorganizovať stretávku a konferenciu bývalých odchovancov, zamestnancov, priaznivcov a zakladateľov tradičnej rodinnej výchovy v Detskom mestečku. V roku 2016 dával podnet na vyhlásenie areálu Detského mestečka za Národnú kultúrnu pamiatku SR (Detské mestečko s 36 budovami a 11,6 Ha pozemkom bolo dňa 08.11.2017 vyhlásené za NKP SR) . Následne založil občianske združenie OZ Naša rodina, ktoré občanov, odborníkov a politikov mediálne informuje o stave náhradnej starostlivosti detí a mládeže na Slovensku. Publikoval odborné články v odborných časopisoch MLÁDEŽ a SPOLOČNOSŤ, PREVENCIA, VYCHOVÁVATEĽ A VUDPaP SR. Je aktívnym členom FICE na Slovensku. V roku 2017 bol spoluautorom monografie NÁVRAT PEDAGOGIKY DO DETSKÝCH DOMOVOV. Momentálne pracuje ako pedagóg – učiteľ na ZŠ a vychovávateľ na odbornom učilišti v Bratislave. email.:  [email protected]