TÓTH: Ak by ma obvinili, prišli by o svedka
02 | 08 | 2019 I SITA

 Ak by ma orgány činné v trestnom konaní obvinili, prišli by o svedka. Uviedol to v internetovom rádiu InfoVojna bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth. Reagoval tak na vyhlásenie prokurátora Jána Šantu, ktorý médiám v súvislosti s neúčasťou Tótha na pojednávaní v kauze miliónových zmeniek povedal "zo svedka sa ľahko môže stať obvinený", Tóth mal na súde vypovedať ako svedok, ale nedostavil sa.


Podľa Tótha prokurátor v tomto prípade vôbec neuviedol, z akého trestného činu by mal byť obvinený. "To, že som neprišiel na jedno pojednávanie neznamená, že sa dopúšťam trestného činu," povedal s tým, že neprítomnosťou na Slovensku a prerušením komunikácie s orgánmi činnými v trestnom konaní dáva najavo, že "niečo nie je v poriadku".

Svoje obavy podľa vlastných slov uviedol v liste, ktorý približne pred mesiacom zaslal generálnemu prokurátorovi, policajnému prezidentovi a riaditeľovi NAKA. "Mám svoju dôstojnosť, svoje ľudské a občianske práva," povedal.

Stíhaní v kauze zmenky tvrdia, že rokovania k ich podpisu sprostredkoval Ernest Valko
Stíhaní muži v kauze miliónových zmeniek tvrdia, že rokovania, ktoré viedli k podpísaniu sporných dokumentov, sprostredkoval nebohý právnik Ernest Valko. Informoval o tom portál TV Markíza tvnoviny.sk. Prokurátor a Markíza ale zmenky a Valkovu... Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | SITA


Napriek tomu, že zo Slovenska odišiel už v novembri 2018, Tóth podľa vlastných slov bol odvtedy na Slovensku štyri až päťkrát vypovedať. Výpovede sa pritom týkali viacerých trestných vecí. "Jedenkrát keď som bol na Slovensku vypovedať, v priebehu troch dní som absolvoval 11 výsluchov," zdôraznil. Teraz od kompetentných orgánov žiada, aby pomohli ony jemu, keďže sa obáva o bezpečnosť.

Vo veci vzťahu s obžalovaným Marianom K. Tóth uviedol, že sa poznali 23 rokov. Marian K. zneužil jeho dôveru. "Moja chyba bola, že som neodhadol, že Marian K. môže zájsť až tak ďaleko, že niekomu siahne na ľudský život," povedal v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka.

Podľa Tótha sledovanie novinárov, ktoré vykonával pre Mariana K. nemá s vraždou nič spoločné. Podľa neho túto aktivitu vykonával v súvislosti so založením portálu Na pranieri. Takisto odmietol medializované informácie, že by sa ako svedok vo veci vraždy prihlásil až po zadržaní podozrivých. Na políciu podľa vlastných slov prišiel v momente, keď získal potrebné informácie. "Ja som nečakal ani sekundu," dodal.

Peter Tóth sa v stredu nedostavil na pojednávanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, kde mal vypovedať ako svedok v kauze údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Odôvodnil to obavami o svoju bezpečnosť. Predseda senátu v tejto súvislosti uviedol, že na ďalšie pojednávanie v septembri by Tótha mala predviesť polícia. Tóth sa podľa vlastných slov skrýva v zahraničí.

Lipšic spochybňuje zmenky aj pre údajných svedkov, ktorí sú roky mŕtvi
Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla R., ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho. Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR