Ovplyvňovanie orgánov verejnej moci nie je zlúčiteľné s princípmi právneho štátu, vyhlásila Čaputová
02 | 08 | 2019 I SITA

Stav, že postupy a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ovplyvňovali osoby, ktoré na to nemali ústavné a ani zákonné oprávnenie, nie je zlúčiteľný s princípmi právneho štátu.


Vyplýva to zo stanoviska prezidentky Zuzany Čaputovej k zverejnenej komunikácii Mariana K. a policajnej analýze, ktoré agentúre SITA poskytol jej hovorca Martin Strižinec. Čaputová očakáva, že sa príslušné orgány budú medializovanými podozreniami dôkladne zaoberať.

"Prezidentka so znepokojením vníma medializované informácie, že postupy a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní ovplyvňovali osoby, ktoré na to nemali ústavné a ani zákonné oprávnenie. Takýto stav nie je zlučiteľný s princípmi právneho štátu. Prezidentka preto očakáva, že sa príslušné orgány budú medializovanými podozreniami dôkladne zaoberať," uvádza sa v stanovisku s tým, že rýchle, objektívne a detailné vyšetrenie celého prípadu sa pre políciu a prokuratúru musí stať najvyššou prioritou.

Tóth sa výpovedi v kauze zmenky nevyhne, súd môže vydať zatykač
Špecializovaný trestný súd môže dať predviesť svedka Petra Tótha, aj keby sa zdržiaval v zahraničí. Pre agentúru SITA to potvrdil trestný právnik Ladislav Kuruc s tým, že v prípade, že by sa Tóth vyhýbal hlavným pojednávaniam v kauze... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA


Podľa Čaputovej sú zodpovední činitelia a funkcionári povinní postupovať tak, aby im verejnosť mohla plne dôverovať.

Denník N zverejnil časti komunikácie medzi obžalovaným Marianom K. a nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, ktoré sú súčasťou policajných spisov. Polícia vo vzťahu ku komunikácii podľa denníka konštatuje, že obžalovaný sa „výraznou mierou snažil o trestné stíhanie a diskreditáciu najmä Daniela Lipšica (prezývaného v komunikácii Lipstein alebo Gambino), Igora Matoviča, Borisa Kollára (vlekár) a Andreja Kisku.

Podľa denníka napríklad v súvislosti s Lipšicom napísal v roku 2018: „Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť.“ V súvislosti s Kollárom zase, že „vlekár nemôže ísť do ďalších volieb“. Podľa polície tiež Marian K. konal spoločne s Bödörom v prospech politickej strany Smer a bol ochotný vždy pomáhať Robertovi Ficovi.

Rast štátnych výdavkov v tomto roku ťahá okrem splátky stíhačiek aj zvyšovanie platov
Rýchly rast hotovostných štátnych výdavkov v tomto roku podporuje okrem splátky za stíhačky aj valorizácia miezd v štátnej správe či navyšovanie transferov obciam. Konštatuje to analytik verejných financií v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ)... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA