Na účty neziskoviek občania zaslali už desiatky miliónov
02 | 08 | 2019 I SITA

Neziskovým organizáciám, občianskym združeniam a nadáciám darovali tento rok podiel zo svojich zaplatených daní státisíce fyzických a právnických osôb. Vďaka elektronizácii procesov mohla finančná správa zaslať na ich účty už takmer 53 miliónov eur. Suma však nie je konečná.


Finančná správa ešte spracováva júnové odložené daňové priznania. Výška darovaných financií porastie aj po odovzdaní odložených daňových priznaní k dani z príjmov za rok 2018, ktoré odovzdajú subjekty do konca septembra. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová.

Finančná správa zaslala občianskym združeniam, neziskovým organizáciám či nadáciám túto sumu do konca júla. "Vďaka elektronizácii procesov na finančnej správe sme mohli tento rok spracovať o 50-tisíc vyhlásení viac a poukázať tak sumu o viac ako 6 miliónov eur vyššiu ako za porovnateľné obdobie minulého roku. Keďže finančná správa bude aj naďalej pokračovať v spracovávaní doručených dokumentov, vrátane tých z odložených daňových priznaní, suma sa bude ešte zvyšovať," uviedla Skokanová.

Rast štátnych výdavkov v tomto roku ťahá okrem splátky stíhačiek aj zvyšovanie platov
Rýchly rast hotovostných štátnych výdavkov v tomto roku podporuje okrem splátky za stíhačky aj valorizácia miezd v štátnej správe či navyšovanie transferov obciam. Konštatuje to analytik verejných financií v Rade pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ)... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA


Možnosť darovať 2 percentá zo svojich daní majú ešte stále daňovníci, ktorí si odložili podanie daňového priznania na september. Ich prijímateľa si môžu vybrať zo zoznamu, ktorý vedie Notárska komora SR a je verejne dostupný na stránke www.notar.sk, ako aj na portáli finančnej správy.

Kompletné vyhodnotenie spracovania asignácie dane zverejňuje finančná správa vždy do konca januára. Počas januára zároveň zasiela finančná správa neziskovým organizáciám, ktoré dostali peniaze od daňovníkov, oznam o darcoch v prípade, ak daňovník v podanom vyhlásení vyznačil svoj súhlas so zaslaním týchto údajov prijímateľovi. Súhlas daňovníka umožňuje finančnej správe oznámiť jeho základné údaje bez výšky darovanej sumy.

Štát bude obchodné reťazce neplatiace pokuty exekuovať
Rakúsky obchodný reťazec začal svojvoľne ignorovať slovenský zákon Nová právna úprava už neumožňuje špekulatívne odďaľovať zaplatenie pokút Novela zákona o potravinách bola schválená Národnou radou Slovenskej republiky. Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | SITA