Po nátlaku kresťanov v Libanone zrušili vystúpenie známej rockovej skupiny
31 | 07 | 2019 I TASR

Organizátori nadchádzajúceho hudobného festivalu v libanonskom meste Byblos (Džubajl) v utorok oznámili, že rušia vystúpenie blízkovýchodnej rockovej skupiny Mašrú Lajlá, ako vyzývali niektoré kresťanské skupiny, ktoré vnímajú jej piesne za urážku kresťanstva. Informovala o tom tlačová agentúra AP.


Populárna skupina, ktorej frontman sa otvorene hlási k homosexualite, sa mala na tomto viacdňovom festivale predviesť 9. augusta. Už v predstihu sa stal plánovaný koncert stredobodom vášnivej debaty o slobode prejavu, keď prejavili svoje rozhorčenie predstavitelia cirkví a konzervatívni politici.

Skupina je totiž známa zameriavaním sa na kontroverzné témy, ako sú práva sexuálnych menšín v arabskom svete, náboženské predsudky, korupcia a iné spoločenské či politické problémy.

Po výzvach na zrušenie koncertu sa objavili na internete aj vyhrážky, z ktorých vyplývalo, že bude ukončený násilne. Organizátori festivalu vo svojom vyhlásení uviedli, že boli nútení vystúpenie odvolať, aby "predišli krviprelievaniu".

Skupine Mašrú Lajlá už v minulosti zakázali vystupovať v Jordánsku a v Egypte. Po koncerte v Egypte, na ktorom sa objavila v hľadisku dúhová vlajka, začali v roku 2017 miestne orgány zásahy proti komunite homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí, pripomenula tlačová agentúra AFP.

Meghan a Harry budú mať najviac dve deti, dôvodom je životné prostredie
Britský princ Harry a jeho manželka Meghan budú mať najviac dve deti. Harry to prezradil v rozhovore pre chystané septembrové číslo britskej verzie magazínu Vogue. Dôvodom takého to rozhodnutia sú podľa Harryho obavy jeho aj Meghan o osud životného... Čítať ďalej
31 | 07 | 2019 | SITA