Spojené kráľovstvo rozmiestňuje ďalšie vojnové lode do Perzského zálivu, aby zabezpečilo „bezpečný prechod“ svojich plavidiel
29 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Bojová loď, HMS Duncan, priplávala do Perzského zálivu kvôli „podpore bezpečného prechodu lodí s britskou vlajkou“. Tomuto kroku predchádzala žiadosť Spojeného kráľovstva, kde žiadala spoločnú flotilu EÚ na boj proti Iránu.


Plavidlo pricestovalo v nedeľu a pripojilo sa k britskej fregate HMS Montrose, ktorá sprevádzala lode pod britskou vlajkou cez Hormuzský prieliv. Nasadenie nasledovalo po zachytení britského ropného tankera Stena Impero iránskym revolučným zborom gardy za údajné porušenie námorných pravidiel.

Iránsky krok bol vyvolaný vlastnými nepriateľskými akciami Spojeného kráľovstva, ktoré Irán odsúdil ako „pirátstvo“. Začiatkom júla zajala Británia tanker, ktorý prepravoval iránsku ropu neďaleko Gibraltáru, plavidlo Grace 1, ktoré je vlajkovou loďou Panamy.

Londýn obvinil Teherán z porušenia sankcií EÚ a prepravy ropy do Sýrie. Zatiaľ čo sankcie boli zavedené už dlhšiu dobu, zajatie plavidla Grace 1 bolo pod touto zámienkou prvé.

Pretrvávajúce napätie v Perzskom zálive viedlo USA a Spojené kráľovstvo k vyhláseniu vytvorenia mnohonárodných námorných hliadok na ochranu západnej lodnej dopravy. Londýn sa pokúsil pritiahnuť ďalšie európske národy a vyzval na vytvorenie spoločnej európskej flotily na hliadkovanie v tejto oblasti.

Irán už dlho trvá na tom, že je schopný „zabezpečiť“ Hormuský prieliv sám a zahraničné námorníctvo len prispieva k zvyšujúcemu sa napätiu.

"Irán vynaloží maximálne úsilie na zabezpečenie regiónu, najmä Hormuzského prielivu, a nedovolí žiadne narušenie lodnej dopravy v tejto citlivej oblasti," uviedol v utorok námestník ministra zahraničných vecí Seyed Abbas Araqchi.

Veľká Británia predpokladá brexit bez dohody, tvrdí Gove
Britská vláda "pracuje s predpokladom", že Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu (EÚ) bez dohody. V novinách The Sunday Times sa tak vyjadril šéf úradu vlády Michael Gove. Hoci sa s jeho tímom stále snažia dosiahnuť dohodu s Bruselom, odchod bez... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | SITA