Repčík o miliónových zmenkách nič nevie a nikdy ich nevidel
29 | 07 | 2019 I SITA

Bývalý moderátor a neskôr generálny riaditeľ TV Markíza Vladimír Repčík miliónové zmenky televízie nikdy nevidel a nič o nich nevie. Uviedol to dnes vo svojej výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Doplnil však, že to neznamená, že neexistovali, keďže on o ich existencii nemal dôvod vedieť. V rokoch 2000 až 2006 bol síce riaditeľom televízie, ale nebol vo vlastníckych štruktúrach a nepôsobil ani ako konateľ.


Repčík pred súdom tiež povedal, že obžalovaného Pavla R., ktorý bol jeho predchodcom na pozícii riaditeľa, pozná už od študentských čias, neskôr spolu pôsobili v Slovenskej televízii. Mariana K. výraznejšie vnímal až počas kauzy Gamatex, keď sa pohyboval v priestoroch televízie. V tejto súvislosti tiež Repčík povedal, že v roku 1998 vnímal ohrozenie televízie, v roku 2000, keď nastúpil do funkcie riaditeľa však už bola situácia podľa neho normálna. O údajnom zapojení advokáta Ernesta Valka do riešenia kauzy podľa vlastných slov nemá informácie.

Obžalovaný Pavol R. vo vyjadrení k jeho výpovedi uviedol, že už rok sa snaží vysvetliť, že zmenky neuvádzal v účtovníctve ani o nich nehovoril nezainteresovaným osobám. Nevidí preto dôvod na to, aby obžaloba predvolávala svedkov a pýtala sa ich, či vedeli o zmenkách.

Marian K. a Pavol R. v tomto prípade čelia obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Podľa obžaloby Marian K. spolu s Pavlom R. ako aj Štefanom A., ktorý je vyčlenený na samostatné konanie, po vzájomnej dohode s účelom zadovážiť sebe prospech vytvorili v roku 2016 štyri zmenky datované do roku 2000 a údajne splatné po 15 rokoch.

Objednávka vraždy porokurátorov trvala aj po uväznení Kočnera
Na príprave vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho pracovali aj po tom, čo prokurátor Ján Šanta dostal obvineného Mariana K. za mreže pre kauzu miliónových zmeniek. Vyplýva to zo zistení TV JOJ, o ktorých televízia informuje na... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | SITA


Dve z nich boli v hodnote po osem miliónov eur a ďalšie dve po 26 miliónov eur. Ich vyplatenie žiadal Marian K. prostredníctvom občianskoprávnych žalôb na Okresnom súde Bratislava V. Vyplatiť ich mal práve Pavol R. ako žalovaný v prvom rade. Žalovaným v druhom rade bola spoločnosť Markíza Slovakia. V prípade jednej zmenky za osem miliónov eur rozhodol súd v jeho prospech, pričom odvolací súd následne konanie zastavil. V ďalších prípadoch súd ešte nerozhodol, prípadne bolo konanie pre nezaplatenie súdnych poplatkov zastavené.

Pavol R. trvá na tom, že zmenky podpísal v roku 2000 na záchranu TV Markíza. S návrhom vystaviť zmenky podľa neho prišiel advokát Ernest Valko, ktorý vtedy zastupoval spoločnosť Gamatex. Táto spoločnosť podľa Pavla R. získala majetok televízie, keďže jeho vtedajšia obchodná partnerka Silvia Volzová uznala neexistujúci dlh voči televízii. V tejto súvislosti hrozila podľa Pavla R. televízii strata licencie a riešením bolo odkúpenie Gamatexu. Markíza dlhodobo spochybňuje autenticitu zmeniek, obzvlášť fakt, že boli podpísané v roku 2000.

Obžalovaný Marian K. požiadal ešte pred začiatkom procesu o pojednávanie v jeho neprítomnosti a zatiaľ sa na pojednávaniach v tejto kauze nezúčastňuje. Je možné, že vypovedať bude v septembri, ak sa konanie presunie do priestorov Ústavu na výkon väzby v Bratislave.

MIMORIADNA SPRÁVA: Prokurátor predložil do spisu komunikáciu medzi Kočnerom a Bödörom
Prokurátor Ján Šanta predložil do súdneho spisu utajovanú komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bodorom, informuje Denník N. Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | Peter Bachan