Cech vinohradníkov a vinárov očakáva jeden z najhorších rokov za desaťročia
29 | 07 | 2019 I TASR

Slovenskí vinohradníci očakávajú jeden z najhorších rokov za posledné desaťročia. Je za tým viacero faktorov, ktoré znamenajú pre pestovateľov hrozna a výrobcov slovenského vína ekonomicky neúnosnú záťaž. Niektorých vinohradníkov a vinárov to môže "položiť". Informoval o tom Cech vinárov a vinohradníkov Slovenska (CVVS).


Ide predovšetkým o nekalú konkurenciu lacného vína s nejasným pôvodom, a teda aj nízke výkupné ceny za slovenské hrozno, ktoré nedokážu pokryť ani náklady na jeho dopestovanie a zber. Navyše pestovateľov trápi sucho, takže očakávajú síce kvalitné hrozno, ale menšiu úrodu.

Už v prvom polroku vinári a vinohradníci, ktorí sú aktuálne združení v Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska, zaznamenali výrazný pokles v predaji vína.

"Na druhej strane sa však darí predajom prevažne lacných vín nízkej kvality často s nejasným pôvodom, keďže v tomto ohľade chýba dôkladná kontrola.

Podpísalo sa to pod avizovaný malý záujem o slovenské hrozno z ročníka 2019. Navyše veľkí výrobcovia vína avizujú výkupné ceny hrozna na úrovni 0,30 eura za kilogram (kg). Hrozno sa na Slovensku dá dopestovať od 0,42 eura/kg.

To je minimálna, najoptimistickejšia cena, ktorá sa odvíja od hektárového výnosu, veku vinice, ceny práce, lokality a ďalších faktorov. Dá sa predpokladať, že nastal najkritickejší rok za posledných niekoľko desiatok rokov," povedal Martin Pomfy z CVVS.

Volkswagen SK po dvoch týždňoch celozávodnej dovolenky spustil výrobu
Bratislavský závod Volkswagen Slovakia v pondelok po dvojtýždňovej plánovanej odstávke opätovne spustil výrobné linky. Do práce po celozávodnej dovolenke nastúpili aj zamestnanci nástrojárne v Stupave. Výroba v martinskom závode bude ešte týždeň... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR


Známy je podľa CVVS aj fakt, že vinári majú zásoby vína ešte z predošlých ročníkov, a preto budú spracovávať menej hrozna z novej úrody. Slováci totiž nie veľmi radi kupujú staršie vína a uprednostňujú skôr aktuálnejšie ročníky, najmä pri bielom víne.

Slovenskí pestovatelia hrozna nedokážu reálne konkurovať producentom z južnejšie položených štátov, z ktorých sa na Slovensko dováža hrozno, ale aj víno vo veľkom.

"Je tu vážne podozrenie na nekontrolovaný dovoz hrozna a vína v obrovských cisternách zo zahraničia, ktoré sa na Slovensku len plní do fliaš.

Niektorí nepoctiví vinári ho predávajú ako slovenskú produkciu. Za etiketou sľubujúcou domáci pôvod, a teda vysokú kvalitu, sa skrýva dovezené hrozno či priamo cisternové víno z Maďarska, Talianska, Španielska alebo Moldavska. Signály z trhu sú také, že takéto praktiky z roka na rok pribúdajú. Tomu vážne nedokážeme konkurovať," priblížil Miroslav Fondrk, predseda Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Z geografického hľadiska v rámci pestovania hrozna sa Slovensko nachádza na severnom okraji. V starších viniciach sú preto priemerné hektárové výnosy na úrovni 7 ton na hektár a pri nových výsadbách je to na úrovni 12 ton. Tento rok vzhľadom na nedostatok vlahy očakávajú vinohradníci menšiu úrodu, ale kvalitné hrozno. V teplých krajinách sú hektárové výnosy niekoľkonásobne vyššie, aj do 35 ton na hektár. Preto sú slovenské vína zákonite zväčša drahšie ako tie, ktoré sú produkované v teplejších krajinách.

ZSSK chce zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu, cenu odhaduje na 8 mil. eur
Železničná spoločnosť Slovensko chce zabezpečiť náhradnú autobusovú dopravu vo viacerých regiónoch Slovenska. Má sa tak zaistiť doprava cestujúcich v prípade nezjazdnosti železničnej cesty alebo ak sa vyskytli technologické... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR


Hrozno sa na Slovensku dá podľa CVVS dopestovať so spomínanými nákladmi od 0,42 eura/kg. Podľa vinohradníkov je to však úplné minimum a pri tejto hranici je predpoklad nižšej kvality budúceho vína. "Ak vinohradník priebežne investuje do viníc a chce dopestovať hrozno, z ktorého sa majú vyrobiť vína vyššej kvality, tak sa cena hrozna musí dostať podstatne vyššie.

V ročníku 2018 sa prvý raz stalo, že vinohradníci nedokázali predať celú úrodu a časť úrody ostala napospas zveri vo viniciach. Cenu hrozna ovplyvnil aj znížený dopyt z Českej republiky. Ďalším faktorom, ktorý výrazne prispel k zníženému záujmu o domáce hrozno, bol pretlak maďarského hrozna na úrovni 0,30 eura/kg," ozrejmil Pomfy.

CVVS navrhuje v prvom rade zmeniť nedokonalý systém evidencie a kontroly pôvodu vína, ktoré sa na Slovensko dováža.

"Napríklad v Českej republike vyriešili podobnú situáciu ráznymi kontrolami a exemplárnymi pokutami. Následne podobné praktiky s falšovaním domáceho vína prakticky vymizli. Pôvod vína sa dá pomerne jednoducho zistiť a sú na to prístroje, ktoré bežne používajú aj v spomínanej ČR či v Rakúsku," dodal Fondrk.

Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska v súčasnosti zastupuje viac ako 50 vinohradníkov a vinárov, pričom ďalší postupne pribúdajú.

RADÍME: Roaming nie je regulovaný vo všetkých krajinách, pripomínajú operátori
Regulácia roamingu sa vzťahuje iba na krajiny Európskej únie, Nórsko, Lichtenštajnsko a Island, pripomínajú mobilní operátori. Pre výhodné volania a prístup internetu mimo týchto krajín odporúčajú zákazníkom dopredu sa informovať o cenách, prípadne... Čítať ďalej
29 | 07 | 2019 | TASR