AFGANISTAN: Taliban poprel rokovania s vládou
29 | 07 | 2019 I SITA

 Hnutie Taliban poprelo tvrdenia afganského ministra o prvých priamych rokovaniach medzi ním a vládou. Minister pre mierové záležitosti Abdul Salám Rahímí v nedeľu bez bližších podrobností povedal, že sa 15-členná vládna delegácia stretne v Európe s predstaviteľmi hnutia.


Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžahíd však uviedol, že sa na takom stretnutí nedohodli a "nebolo to koordinované s Talibanom". Hnutie bude podľa jeho slov otvorené vnútroafganským rokovaniam, až keď sa dohodne s USA.

Taliban sa takmer rok zúčastňuje na mierových rokovaniach so Spojenými štátmi, ale odmieta rokovať s vládou, ktorú označil za americkú bábku. Americký vyslanec Zalmay Khalilzad, ktorý je v súčasnosti v Kábule, na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že ďalšie "vnútroafganské" rokovania sa budú konať po tom, čo "dokončíme naše vlastné dohody". Budú podľa neho zahŕňať aj Taliban a "inkluzívny a efektívny národný vyjednávací tím pozostávajúci z popredných vládnych predstaviteľov, zástupcov kľúčových politických strán, občianskej spoločnosti a žien".

Taliban tvrdí, že s vládou v Kábule neprebehnú mierové rozhovory, kým zahraničné jednotky neopustia Afganistan
Vyšší predstaviteľ Talibanu odmietol priame rozhovory s ústrednou vládou USA v Kábule s tým, že pokiaľ sú prítomní zahraniční vojaci, nie je možné žiadne politické vyjednávanie. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Marek Molnár