Teroristické útoky nervovým plynom: Aké je to sa pozerať smrti do tváre?
28 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Teroristické útoky nemusia mať len podobu bombového útoku. Už niekoľkokrát boli použité nervové plany ako je Sarin alebo novičok. Pre server BBC opísal preživší smrtiaceho útoku desivý zážitok.


Použitie útočných plynov je obzvlášť zákerné. V médiách vzbudil veľký záujem útok novičokom na bývalého ruského agenta Skripala a jeho dcéru, ktorý sa dotkol aj Českej republiky, keďže Rusi použili dezinformáciu ohľadne toho, že sa látka vyrába v Česku.

Jedným z preživších nervového útoku je aj Atsushi Sakara z japonského Kjóta, ktorý prežil útok látkou Sarina v roku 1995 v Tokyu. Stál len niekoľko metrov od tašky s vysoko nebezpečnou látkou Sarina umiestnenou vo vlaku.

"Najprv som o tom moc nepremýšľal, cítil som, ako mám vyschnuté oči a vôbec som sa necítil dobre. Mal som však dôležitú prezentáciu u klienta, pokračoval som teda z vlaku do kancelárie," uviedol bývalý manažér v reklamnej agentúre.

STREĽBA V NEW YORKU: Neprežil jeden človek, ďalších jedenásť utrpelo zranenia
28 | 07 | 2019 | TASR


Paradoxom osudu je, že keď si sadol do vlaku, ktorým pravidelne dochádza do práce, prečítal si v novinách článok o útoku Sarina.

Možno aj to ho viedlo k tomu, že keď si vyberal miesto na sedenie, tak podvedome vynechal voľnú sedačku, na ktorej bola opustená plastová taška. To mu jednoznačne zachránilo život. Vyhýbať sa obdobným podozrivým predmetom je základná metóda, ako prežiť smrtiaci kontakt s nervovým plynom, ako je Sarin.

Tašku s 30% látky Sarina umiestnil do vlaku člen fundamentalistickej teororistickej organizácie Aum Shinrikyo. Útok si vyžiadal 13 obetí. Sakara si dodnes spomína na tehotnú ženu, ktorú videl vo vlaku, ale ak útok prežila nikdy sa to nedozvedel.

Tóth bude v stredu vypovedať v kauze zmeniek. Kočnerovi už stihol poriadne priťažiť všade možne
Už túto stredu bude v Pezinku na Špecializovanom trestnom súde celkom zaujímavá atmosféra - pred sudcov príde vypovedať bývalý novinár a SIS-kár Peter Tóth, ktorý býval niekedy blízkym spolupracovníkom Mariána Kočnera. Teraz mu však môže poriadne... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Peter Bachan