NATIONAL INTEREST: Vojna Irán vs. USA? Je to nočná mora, nevinní ľudia by umierali úplne zbytočne
28 | 07 | 2019 I Ján Prokop

História pozná veľa príkladov vojen, ktoré mali byť rýchle a jednoduché, ale nakoniec sa premenili v "bitku pri Bull Run", uviedol politický analytik Ted Carpenter pre The National Interest.


Podľa Carpentera je scenár pravdepodobný, keďže ani samotné americké vedenie nevylučuje možnosť takejto vojny.


V USA si mnoho ľudí pamätá, že námestník bývalého ministra obrany USA Donalda Rumsfelda, Kenneth Adelman, ktorý bol prominentnou osobnosťou americkej diplomatickej komunity, ešte v roku 2002 predpovedal, že vojna proti Iraku na zvrhnutie Saddáma Husajna bude "hračka", píše vo svojom článku pre National Interest americký politológ Ted Galen Carpenter.

Súčasný prezident Spojených štátov Donald Trump sa z Adelmanovej lekcie o "pýche a blaženom optimizme"nepoučil. Aj keď Spojené štáty nepošlú pozemné jednotky na iránske územie a povedú konflikt iba za pomoci letectva a flotily, vojna nebude "trvať príliš dlho" a skončí "zničením"Iránu, tvrdí Trump.

Teroristické útoky nervovým plynom: Aké je to sa pozerať smrti do tváre?
Teroristické útoky nemusia mať len podobu bombového útoku. Už niekoľkokrát boli použité nervové plany ako je Sarin alebo novičok. Pre server BBC opísal preživší smrtiaceho útoku desivý zážitok. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Medzitým história pozná mnoho príkladov vojen, ktoré podľa všeobecného názoru politikov a občanov mali byť bleskovo rýchle a jednoduché, ale nakoniec sa ukázalo, že sú oveľa zdĺhavejšie a ťažšie.

Keď sa kedysi americký prezident Abraham Lincoln rozhodol reagovať na vystúpenie južných štátov zo spoločného celku násilím, spočiatku oznámil nábor dobrovoľníkov do americkej armády iba na 90 dní a washingtonská verejnosť bola tak presvedčená, že v bitke pri Bull Run, čo bola prvá bitka Sever vs. Juh, dostanú južania na frak.

Vtedy tam prišli stovky ľudí, aby si bitku osobne pozreli. Pripomínalo to sledovanie divadla, niektorí si dokonca vzali osvieženie na piknik. Avšak štyri roky po začiatku vojny v nej zahynulo viac ako pol milióna Američanov.

Aj v roku 1914 vládlo vo všetkých hlavných európskych metropolách optimistické presvedčenie, že ešte len vznikajúce konflikty skončia za pár mesiacov - a samozrejme to bola práve ich strana, ktorá mala dosiahnuť to slávne víťazstvo.

Situácia sa však začala opäť vyvíjať úplne inak - predpokladaný "rýchly a relatívne nekrvavý" konflikt sa zmenil v "zdĺhavú, nočnú moru masakru, ktorá pohltila milióny mladých životov, zničila politické systémy Nemecka, Rakúska-Uhorska a Ruska a predpovedala príchod moru fašizmu a komunizmu," zdôraznil autor článku.

MISTRÍK PREDAL MILIÓNOVÚ FIRMU: Aký mal na to dôvod? Sekera za voľby to nie je, tvrdí úspešný vedec
Kandidát na prezidenta a úspešný slovenský vedec Robert Mistrík, ktorý pred prvým kolom prezidentských volieb odstúpil v prospech terajšej prezidentky Zuzany Čaputovej, predal jeho výnosnú firmu. Aký mal na to dôvod? Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Všetky tieto "chyby" mali jeden spoločný rys - presvedčenie, že počiatočná fáza konfliktu bude pre budúcnosť rozhodujúca, uviedol Carpenter.

Adelman sa tiež mýlil: hoci priama vojenská konfrontácia Washingtonu so Saddámovým silami sa skutočne ukázala pre Američanov ako "hračka"  a "schátraná" iracká armáda sa nemohla postaviť proti intervencionistom vedených Spojenými štátmi, rýchle vojenské víťazstvo bolo iba začiatkom "ťažkej bolesti hlavy".

Do niekoľkých mesiacov začali rebeli bojovať proti americkým okupačným silám a Irak bol zasiahnutý "politickou nestabilitou na pokraji občianskej vojny".

Podľa posledných odhadov bolo zabitých viac ako 4 400 vojakov a v rámci americkej operácie v Iraku sa minulo viac ako bilión dolárov.

Provokácia? Čo tam chceli? Dve americké lietadlá skúmali pobrežie Krymu
Dve americké lietadlá vykonávali prieskumný let pozdĺž pobrežia Krymského polostrova. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Ján Prokop


"Preto je arogantný postoj prezidenta Trumpa k možnej vojne s Iránom arogantný: ukazuje to, že si je vopred istý, že Spojené štáty kontrolujú súvisiace procesy odvetných úderov a zhoršenie konfliktu," poukázal Carpenter.

"O rovnako nesprávnych predpokladoch boli presvedčení americkí činitelia vo vzťahu k Iraku, ale aj o niekoľko desiatok rokov skôr - vo Vietname. Aj protivníci, ktorí zaostávajú za Spojenými štátmi, môžu mať niekoľko možností, ako viesť asymetrickú vojnu. Táto stratégia sa môže premeniť vo vojnu, ktorá spôsobí Spojeným štátom vo vojenskom zmysle značné škody. "

Tóth bude v stredu vypovedať v kauze zmeniek. Kočnerovi už stihol poriadne priťažiť všade možne
Už túto stredu bude v Pezinku na Špecializovanom trestnom súde celkom zaujímavá atmosféra - pred sudcov príde vypovedať bývalý novinár a SIS-kár Peter Tóth, ktorý býval niekedy blízkym spolupracovníkom Mariána Kočnera. Teraz mu však môže poriadne... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Podľa autora môže byť Irán v tejto oblasti obzvlášť schopný. Nesmie sa zabúdať ani vojenské spôsobilosti Teheránu - najmä americká armáda hodnotí schopnosti Iráncov používať kybernetické útoky, ako aj ich dieselovú podmorskú flotilu, špeciálne jednotky a riadené strely ako vážnu hrozbu americkej armády. Irán však môže vážne poškodiť USA aj prostredníctvom siete politických a vojenských šítských spojencov na Strednom východe.

Teherán udržiava úzke väzby s libanonským Hizballáhom, rovnako tak aj s niekoľkými šítskymi skupinami v Iraku. Americké jednotky umiestnené napríklad na irackom území sa môžu rýchlo stať terčom "nepríjemných útokov", ktoré skončia tragicky.

Nemali by sme zabudnúť na úlohu, ktorú môže hrať rozhnevaná väčšina v Bahrajne - ak ich "tlejúca nespokojnosť so sunnitským režimom sponzorovaným Washingtonom" rozhorí konflikt v plnom rozsahu, bude tu pre Washington ťažšie udržať základňu flotíl Spojených štátov, konštatoval autor.

Vojna s Iránom nebude ľahkou úlohou a prezident Trump, s jeho pohŕdavým postojom na túto tému, demonštruje nezodpovednosť, zdôraznil na záver. "Útok na Irán môže viesť k dlhej a nákladnej nočnej more, a to ako z hľadiska financií, tak z hľadiska krviprelievania," dodal varovne Carpenter.

USA nechce vojnu s Iránom a Spojené kráľovstvo by sa malo postarať o svoje vlastné lode, vyhlásil Pompeo
Uprostred rastúceho napätia Mike Pompeo trval na tom, že USA nechce vojnu s Iránom a Spojené kráľovstvo je zodpovedné za starostlivosť o vlastné lode. Štátny tajomník tiež zamietol tvrdenie Teheránu, že zatkli špehov spojených s... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Marek Molnár