Komentár Soerena Kerna: Za európskym superštátom - EÚ je falošná demokracia
28 | 07 | 2019 I Soeren Kern

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen nominovaná na budúcu predsedníčku Európskej komisie vyzýva na vytvorenie európskeho superštátu. "Mojím cieľom sú Spojené štáty európske," povedala v rozhovore pre týždenník Der Spiegel . Pani von der Leyen sa tiež zasadzuje za vytvorenie európskej armády.


Belgický premiér Charles Michel nominovaný na budúceho predsedu Európskej rady vyhlásil, že krajiny východnej Európy, ktoré sú proti zdieľaniu bremená migrácie, by mali v EÚ stratiť niektoré práva. Michel je silným zástancom iránskej jadrovej dohody

Španielsky minister zahraničia Josep Borrell navrhnutý do funkcie vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku po Federice Mogherini je známym zástancom iránskych Mullah. Borrell tiež vyhlásil, že dúfa, že Británia EÚ opustí, pretože prekáža vytvoreniu európskeho superštátu.

Riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde nominovaná na pozíciu prezidentky Európskej centrálnej banky (ECB) podporila prezidenta USA Donalda Trumpa v jeho obchodnej vojne s Čínou. "Prezident Trump má ohľadom duševného vlastníctva pravdu. Nikto by nemal kradnúť duševné vlastníctvo, a získavať tak náskok .... Je zrejmé, že musí dôjsť k zmene, pravidlá musia byť rešpektované."

Po dlhých týždňoch zúrivého zákulisného handrkovanie nominovali 2. júla 2019 európski lídri štyroch federalistov na najvyššie pozície Európskej únie. Nominácia, ktorú musí schváliť Európsky parlament, vysiela jasný signál, že proeurópsky establishment bude ďalej neúnavne budovať európsky superštát - "Spojené štáty európske" , aj keď proti tomu rastie naprieč kontinentom opozície.

Toto sú stručné profily kandidátov na štyri najvyššie pozície v Európskej únii, ktoré budú zastávať po dobu piatich rokov od 1. novembra 2019.

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen, dcéra prominentného úradníka Európskeho spoločenstva, bola nominovaná na budúcu predsedníčku Európskej komisie, mocné byrokratické vlády Európskej únie, kde nahradí odchádzajúceho Jean-Clauda Junckera.

Pani von der Leyen, zo stredopravej kresťansko-demokratickej únie (CDU), bola kompromisnou voľbou potom, čo kandidatúra Manfreda Webera, favorita nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, bola odmietnutá kritikmi pod vedením francúzského prezidenta Emmanuela Macrona.

USA odsúvajú hlasovanie o sankciách pre Nord Stream 2
Výbor Senátu USA bude až budúci týždeň hlasovať o návrhu zákona, ktorý sa snaží uvaliť sankcie na spoločnosti a jednotlivcov zapojených do výstavby plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Nemecka. Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Macron sa zasadzoval za kandidatúru podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa, holandského sociálneho demokrata. Timmermans bol však odmietnutý Vyšehradskou skupinou - Českou republikou, Maďarskom, Poľskom a Slovenskom - kvôli jeho častej a vehementnej kritike a ich postoje proti masovej migrácii a súdnym reformám.

Ursula von der Leyen vyzýva na vytvorenie európskeho superštátu. "Mojím cieľom sú Spojené štáty európske - na základe modelu federálnych štátov, ako je Švajčiarsko, Nemecko alebo USA," povedala v rozhovore pre týždenník Der Spiegel . Taktiež podporuje vytvorenie Európskej armády.

Pani von der Leyen je však doma aj v zahraničí ostro kritizovaná za výsledky svojho pôsobenia vo funkcii nemeckej ministerky obrany. Podľa parlamentného komisára pre ozbrojené sily Hansa-Petera Bartelsa sa obranyschopnosť nemeckej armády počas jej funkčného obdobia katastrofálne zhoršila v dôsledku rozpočtových škrtov a zlého manažmentu.

"Stav Bundeswehru je katastrofálny," napísal Rupert Scholz, ktorý bol ministrom obrany vo vláde Helmuta Kohla, len niekoľko dní pred tým, než bola Ursula von der Leyen nominovaná do vrcholovej funkcie EÚ. "Obranné schopnosti Spolkovej republiky sa znížili - to je absolútne nezodpovedné."

Komentátor Stefan Ulrich napísal v mníchovských novinách Süddeutsche Zeitung , že Ursula von der Leyen je "nevhodná" voľba:

"Nominácia pani von der Leyen je nevhodná, pretože po šiestich rokoch vo funkcii ministerky obrany zanechala Bundeswehr v žalostnom stave. Mala už dávno odstúpiť. Ako predsedníčka Európskej komisie jej to všetko prerastie cez hlavu."

Spravodajský týždenník Der Spiegel, v septembri 2015 uviedol , že v dizertačnej práci Ursuly von der Leyen bol nájdený opísaný text na 27 z celkových 62 strán, ale v marci 2016 bola pani von der Leyen obvinenia z plagiátorstva zbavená . Prezident Lekárskej vysokej školy v Hanoveri ( Medizinische Hochschule Hannover) Christopher Baum povedal, že hoci dizertačné práce Ursuly von der Leyen obsahovali opísaný materiál, škola sa rozhodla jej titul ponechať, pretože nešlo o úmyselný podvod. "Nebolo to previnenie, bol to omyl," povedal.

Ursula von der Leyen je v súčasnej dobe vyšetrovaná Štátnou prokuratúrou v Berlíne za rodinkárstvo v súvislosti s prideľovaním zákaziek v hodnote stoviek miliónov eur externým konzultantom. Jednou z takýchto firiem je McKinsey & Company, kde pracuje ako partner jej syn David.

Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz tweetoval : "Ursula von der Leyen je naša najhoršia ministerka. Ale zdá sa, že na funkciu predsedníčky Európskej komisie to bohato stačí."

Prieskum trendov v Nemecku zverejnený 4. júla 2019 zistil , že sa 56% Nemcov domnieva, že pani von der Leyen nie je dobrou voľbou pre vedenie Európskej komisie, 33% opýtaných povedalo, že je dobrou voľbou.

Európsky parlament bude hlasovať o jej nominácií do funkcie 16. júla 2019 v Štrasburgu. Pokiaľ bude zvolená, prevezme riadenie Európskej komisie od Jeana-Clauda Junckera 1. novembra 2019.

Tóth bude v stredu vypovedať v kauze zmeniek. Kočnerovi už stihol poriadne priťažiť všade možne
Už túto stredu bude v Pezinku na Špecializovanom trestnom súde celkom zaujímavá atmosféra - pred sudcov príde vypovedať bývalý novinár a SIS-kár Peter Tóth, ktorý býval niekedy blízkym spolupracovníkom Mariána Kočnera. Teraz mu však môže poriadne... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Belgický premiér Charles Michel, syn prominentného úradníka EÚ, bol menovaný do funkcie predsedu Európskej rady ako nástupca Donalda Tuska z Poľska. Európska rada definuje celkové politické smerovanie a priority EÚ. Členmi Európskej rady sú hlavy štátov alebo predsedovia vlád 28 členských štátov EÚ, predseda Európskej rady a predseda Európskej komisie.

Charles Michel sa stal v roku 2014 najmladším premiérom Belgicka vo veku 38 rokov. V decembri 2018 odstúpil potom, čo prehral hlasovanie o dôvere, ktoré vyvolala jeho podpora iniciatívy OSN - Globálneho kompaktu pre bezpečnú, riadnu a legálnu migráciu. Tento Kompakt propaguje základné práva migrantov, ale kritici tvrdia, že zahmlia hranicu medzi legálnou a nelegálnou migráciou. V súčasnosti vedie Michel úradnícku vládu vytvorenú po všeobecných voľbách v máji 2019, ktoré skončili patom.

Michel vyhlásil, že krajiny východnej Európy, ktoré sú proti zdieľaniu bremená migrácie, by mali v EÚ stratiť niektoré práva. "Európska únia nie je bankomat, keď potrebujete podporu," povedal . "Spolupráca znamená solidaritu a zodpovednosť."

Michel je silným zástancom iránskej jadrovej dohody, formálne známej ako Spoločný komplexný akčný plán ( Joint Comprehensive Plan of Action , JCPOA) a kritizoval administratívu prezidenta Trumpa za odstúpenie od tejto zmluvy: "Absencia dohody s Iránom znamená väčšiu nestabilitu alebo dokonca vojnu na Strednom východe. je mi veľmi ľúto, že prezident Donald Trump odstúpil od zmluvy JCPOA. EÚ a jej medzinárodní partneri jej musí zostať verní, a Irán musí naďalej dodržiavať svoje povinnosti. "

Michel tiež odsúdil uznanie Jeruzalema ako hlavného mesta Izraelu Trumpovou administratívou. "Vieme, že napätie v Izraeli a Palestíne je zdrojom nenávisti a násilia, ktoré je pociťované všade na svete. Preto jednoznačne odsudzujeme vyhlásenie Donalda Trumpa. Len prilieva olej do ohňa, a to rozhodne nepotrebujeme."

Španielsky minister zahraničia Josep Borrell bol navrhnutý do funkcie vysokého predstaviteľa Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. Rovnako ako Federica Mogherini, ktorú má nahradiť, je aj Borrell známym zástancom iránskych Mullah a pravdepodobne bude naďalej v konflikte so Spojenými štátmi a Izraelom ohľadom jadrovej zmluvy s Teheránom (JCPOA).

Socialista Borrell v rozhovore publikovanom 18. februára 2019 na serveri Politico vyhlásil , že Izrael sa bude musieť s existenciálnou hrozbou iránskej jadrovej bomby naučiť žiť:

"Američania sa rozhodli iránsku jadrovú dohodu (JCPOA) jednostranne zničiť. Urobili to bez akejkoľvek predchádzajúcej konzultácie s nami, bez toho aby sa starali o to, aké záujmy máme my Európania. Nie sme deti, aby sme tancovali podľa toho, ako budú Američania pískať. Máme svoje vlastné názory a stratégiu a budeme pokračovať v spolupráci s Iránom. Ak Irán vyvinie jadrovú zbraň, bude to pre nás veľmi zlé ... Irán chce vyhladiť Izrael, to nie je nič nové. s tým sa nedá nič robiť. "

11. februára 2019 oslávil Borrell 40. výročie iránskej revolúcie tým, že pochválil úspechy iránskych žien, ktoré dosiahli od tej doby, čo ajatolláh Chomejní uchvátil v roku 1979 v Iráne moc. V skutočnosti boli práva a postavenie iránskych žien vďaka Islamskej revolúcii prísne obmedzené. Na Twitteri Borrell tiež odporučil iránskemu režimu, aby trpezlivo prečkal americké sankcie, a dúfal, že v roku 2020 nebude Donald J. Trump znovu zvolený prezidentom.

Kvôli rastúcemu napätiu medzi Washingtonom a Teheránom stiahlo v máji 2019 Španielsko svoju vojnovú loď, fregato Méndez Núñez , z údernej námornej skupiny vedenej lietadlovou loďou USS Abraham Lincoln .

Potom, čo Trumpová vláda uznala predsedu venezuelského Národného zhromaždenia Juana Guaidóa za dočasného prezidenta krajiny, obvinil v máji 2019 Borrell Spojené štáty, že sa hrajú na "kovboja z divokého Západu" . Borrell povedal, že Španielsko "sa nepripojí k brutálnemu nátlaku, ktorý má blízko k vojenskému zásahu," a ktorého cieľom je odstrániť z funkcie venezuelského prezidenta Nicolasa Madura. Španielska socialistická a robotnícka strana má dlhú históriu podpory marxistických revolucionárov vedených Madurom a jeho predchodcom Hugom Chávezom.

V novembri 2018 Borrell vysvetlil , prečo sú Spojené štáty politicky integrovanejšie ako Európska únia: "Spojené štáty majú veľmi krátku minulosť. Nezávislosť získali v čase, keď prakticky nemali žiadne predchádzajúce dejiny. Jedinú vec, čo urobili, bolo zabitie štyroch indiánov." Borrell sa neskôr ospravedlnil za "príliš hovorový spôsob" , akým bagatelizoval "kvázi genocídu" domorodých Američanov. O genocíde pôvodných obyvateľov Strednej a Južnej Ameriky španielskymi dobyvateľmi sa Borrell nezmienil.

Borrell povedal , že "Európa potrebuje nový leitmotív," a že boj proti zmene klímy "by mal byť zásadným motorom znovuzrodenia Európy."

Borrell tiež vyhlásil , že dúfa, že Británia EÚ opustí, pretože prekáža k vytvoreniu európskeho superštátu:

"Som presvedčený, že sa Spojeným kráľovstvom v EÚ sa nám nikdy nepodarí zmeniť EÚ na politickú úniu. Som zástancom politickej únie, a preto som rád, že Spojené kráľovstvo z EÚ odíde, pretože doteraz bránilo jej ďalšiu integráciu."

V apríli 2012 bol Borrell nútený odstúpiť z funkcie prezidenta Európskeho univerzitného inštitútu (EUI, European University Institute ) z dôvodu konfliktu záujmov po tom, čo vyšlo najavo, že je mu ako členovi správnej rady španielskej spoločnosti pre udržateľnú energetiku Abengoa súčasne vyplácané 300 000 eur ročne.

V októbri 2016 uložila Borrellovi Národná komisia pre trh s cennými papiermi (CNMV, Comisión Nacional del Mercado de Valores ) pokutu 30 000 eur za obchodovanie na základe neverejných informácií ( insider trading ) po tom, čo v novembri 2015 predal 10 000 akcií spoločnosti Abengoa.

Christine Lagarde, bývalá francúzska ministerka financií a súčasná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF), bola nominovaná na pozíciu prezidentky Európskej centrálnej banky (ECB) ako náhrada Maria Draghiho. Jej nominácia vyvolala zmiešané reakcie. Ako šéfka MMF je veľmi kompetentná vo vedení, riadenia a komunikácií. Je to však právnička, nie ekonómka, a nemá žiadne skúsenosti s menovou politikou.

V talk show The Daily Show Lagarde povedala , že prezident Donald Trump "má" vo svojej obchodnej vojne s Čínou "v mnohom pravdu" :

"Prezident Trump má ohľadom duševného vlastníctva pravdu. Nikto by nemal kradnúť duševné vlastníctvo, a získavať tak náskok. Má pravdu tiež ohľadom subvencií. Nemôžete konkurovať ostatným, keď sú silne dotované. Je zrejmé, že musí dôjsť k zmene, pravidlá musia byť rešpektované. "

Finančný spravodajca Bjarke Smith-Meyer poznamenal , že nominácia Christine Lagarde bola prekvapivá a "tlačí Európsku centrálnu banku do politiky, ktorá sa snažila po celú svoju 21-ročný históriu vyhnúť."

Komentátor serveru Politico Paul Taylor dodal :

"Centrálne bankovníctvo je 'raketová veda'. Ak to pokazíte, dôsledky môžu byť tragické."

"To je dôvod, prečo lídri EÚ svojím rozhodnutím zveriť vedenie Európskej centrálnej banky Christine Lagarde nezodpovedne hazardujú. Christine Lagarde je politická rocková hviezda bez ekonomického vzdelania, ktorá nemá žiadne praktické skúsenosti s menovou politikou."

Mexiko pomôže susednému Hondurasu s problémovou migráciou
Prezidenti Mexika a Hondurasu v sobotu podpísali predbežnú dohodu o spolupráci na spôsoboch ako zabrániť prílevu migrantov zo Strednej Ameriky, ktorí hľadajú azyl v Spojených štátoch amerických. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | SITA


"V čase, keď ECB nemá dostatok možností pre stimuláciu hospodárstva, môže byť Lagarde tou správnou osobou, ktorá presvedčí konzervatívne Nemecko a Holandsko o naliehavej potrebe poskytnúť viac fiškálnych stimulov."

"Ale navrhnutím bývalej francúzskej ministerky za nasledovníka Taliana Maria Draghiho - odvážneho prezidenta banky, ktorý v roku 2012 európske hospodárstvo zachránil prísľubom, že urobí" čokoľvek, čo bude potrebné k zachovaniu eura, "- sa lídri EÚ rozhodli, že k riadeniu ich centrálnej banky nepotrebujú bankára ... "

"Prekvapujúci výber 64-ročnej Christine Lagarde bol súčasťou francúzsko-nemeckej dohody, ktorej súčasťou bola aj nominácia 60-ročnej konzervatívnej nemeckej ministerky obrany Ursuly von der Leyen do čela Európskej komisie, a ktorá prelomila patovú situáciu po tom, čo boli všetci pôvodný kandidáti odmietnutí."

"Hlavným dôvodom, prečo dostala Lagarde prednosť pred skúseným guvernérom francúzskej centrálnej banky Françoisom Villeroyem de Galhauem sa zdá byť gender."

ĎALŠIE PREPOJENIE? Zbrane na vraždu Lipšica a prokurátorov mal riešiť muž spájaný s ďalšou kauzou
K podrobnostiam z ďalšieho obvinenia ľudí z prípadu Kuciak, o ktorých už televízia JOJ informovala, portál televízie noviny.sk prináša nové zistenia. Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Peter Králik/SITA


"Citlivá voľba šéfa ECB sa prvýkrát stala predmetom politického handlovania s vrcholovými pozíciami v EÚ - aj keď má byť banka na politike prísne nezávislá."

V decembri 2016 uznal francúzsky Súdny dvor Republiky Lagarde vinnou z nedbanlivosti za to, že v roku 2008 ako ministerka financií nezablokovala protiprávnu finančnú náhradu politickému magnátovi. Súdny dvor rozhodol , že nedbalosť Lagarde v dlhodobom rozhodcovskom konaní týkajúcom sa magnáta Bernarda Tapieho umožnila de facto spreneveru verejných peňazí vo výške 403 miliónov eur. Táto suma bola súčasťou arbitrážnej dohody a bola v roku 2008 vyplatená spoločnosti Tapie za nepodarený predaj spoločnosti Adidas v 90. rokoch.

Publicista Allister Heath v eseji "EÚ je falošná demokracia" napísané pre denník The Telegraph poznamenal :

"Ďakujem vám, eurokratov, že sa nepretvaruje. Najlepším liekom na eurofiliu je pohľad na veľké únijne ryby, ako vo svojom prirodzenom prostredí Kšeftujú medzi sebou a pritom kašlú na demokraciu, zodpovednosť a dokonca aj na obyčajnú morálku."

"V niekoľkých posledných dňoch sme sledovali trhák: boli sme svedkami vzácnych záberov tajného procesu, ktorý bez štipky ohľadu na verejnú mienku vyniesol do dôležitých funkcií v Bruseli a vo Frankfurte druhoradého aparátnika."

STREĽBA V NEW YORKU: Neprežil jeden človek, ďalších jedenásť utrpelo zranenia
28 | 07 | 2019 | TASR


"Aj umiernení Briti sa zmenili v zúrivých zástancov brexitu, keď si zdesene uvedomili šokujúcu priepasť medzi vládnucimi elitami a obyvateľstvom EÚ."

"Sledovali sme všetko, čo je na EÚ zlé: dohodu Francúzska a Nemecka, dnes už obvyklé prevalcovanie menších krajín a najmä východných Európanov a ústavný prevrat, ktorý odsunul stranou (bezzubý) Európsky parlament. Mnohí z novej generácie vedúcich predstaviteľov EÚ mali v minulosti problémy so zákonom, ktoré by v USA alebo v Spojenom kráľovstve zaručene ukončili ich politickú kariéru. Mnohí z nich sa nadšene angažujú v projekte vybudovania "Spojených štátov európskych" a "európskej armády" (a stále nám o tom klamú, ako keď tlačí). A potom je tu ten spev Európskej hymny , aj keď nám po odmietnutí európskej ústavy sľubovali, že táto hymna nebude zavedená. "

"Hoci EÚ prevzala niektoré demokratické obrady, napriek tomu je nehanblivým podvodom a vždy ním bude. EÚ je ríša technokratov a ničím iným byť ani nemôže."

Jorge Valero si vo svojom článku publikovanom na európskej mediálnej platforme Euractiv posťažoval :

"Po piatich dňoch summitu a stovkách hodín telefonátov, schôdzok a rokovania v zákulisí sa Európska rada dohodla na kandidátoch pre vrcholné pozície EÚ. 'Biely dym', ktorý stúpal z budovy Európskej rady, však je pre týchto kandidátov aj európsky ľud predzvesťou búrky."

JE TO TU: Najvyšší súd USA umožnil Trumpovi vybudovať jeho vysnívaný múr!
Najvyšší súd USA v piatok nechal Trumpovej administratíve presmerovať peniaze v hodnote 2,5 miliardy dolárov schválených Kongresom pre Pentagon, aby pomohli vybudovať dlho sľúbenú stenu pozdĺž americko-mexickej hranice, aj keď zákonodarcovia... Čítať ďalej
28 | 07 | 2019 | Marek Molnár


"Z rozdeľovania vrcholových postov, ktoré prebehlo 2. júla 2019, vzišlo niekoľko víťazov, európska demokracia však medzi nimi nebola ani náhodou."

"Ursula von der Leyen, Charles Michel, Josep Borrell a Christine Lagarde majú dobré dôvody si otvoriť šampanské a pripiť si na svoje nečakané povýšenie na predsedníčku Európskej komisie, predsedu Európskej rady, vysokého predstaviteľa EÚ a prezidentku ECB."

"Za rodovú rovnováhu však bola zaplatená príliš vysoká cena."

"Nové vedenie bude stáť v tieni starých škandálov, súdnych prípadov a nekalých praktík. Lagarde bola uznaná vinnou z nedbanlivosti v škandále Bernarda Tapieho. Borrell bol pokutovaný španielskym regulátorom trhu s cennými papiermi za to, že pri predaji akcií zneužil neverejné informácie (insider trading) . "

"Nemecký parlament začal vyšetrovanie Ursuly von der Leyen pre rodinkárstvo a nezrovnalosti pri prideľovaní obrích zákaziek. A Michelova kariéra by sotva bola rovnaká, keby jeho otec nebol belgickým ministrom a komisárom Európskej komisie."

Britský konzervatívny europoslanec Daniel Hannon tweetoval : "Vďaka týmto kandidátom nepominula hrozba európskeho federalizmu ani náhodou."

Soeren Kern je významný spolupracovník Gatestone Institute so sídlom v New Yorku.

PROCES S KOČNEROM: V kauze zmeniek TV Markíza má ešte vypovedať Tóth, Volzová aj Repčík
28 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


 

 

(Text pôvodne vyšiel v anglickom znení na portáli GATESTONE INSTITUTE)