HONGKONG: Polícia použila na demonštrantov slzný plyn
28 | 07 | 2019 I SITA

Hongkonská polícia použila v nedeľu proti demonštrantom slzný plyn. Stalo sa tak pritom už druhú noc po sebe. Demonštranti v nedeľu pochodovali centrálnym Hongkongom na protest proti neprimeranému použitiu sily zo strany polície počas minulotýždňového protestu. Neskôr obsadili dve časti centra. Polícia varovala obyvateľov, aby zostali doma.


Jedna skupina demonštrantov blokovala cestu blízko Styčného úradu Číny. Neskôr sa pokúsili so svojou bariérou postupovať vpred, policajti ich varovali a oni na nich hádzali vajíčka. Aby im zabránil v postupe, použili muži zákona slzný plyn. Ďalšia skupina si spravila barikády pri obchodnom dome v inej časti Hongkongu.

Demonštranti sa najprv zhromaždili v parku vo finančnej štvrti a neskôr vyšli do ulíc, aj napriek tomu, že nemali povolenie od polície. Bez oficiálneho povolenia pritom už protestovali aj v sobotu. Strety medzi políciou a demonštrantmi si v ten deň vyžiadali najmenej 24 zranených a viedli k zatknutiu 11 osôb.

HONGKONG: Tisícky ľudí sa zišli na pochode aj napriek policajnému zákazu
Tisícky ľudí v sobotu prišli na pochod jednou z hongkonských štvrtí, a to aj napriek tomu, že im to polícia z bezpečnostných dôvodov zakázala. Demonštranti oblečení v čiernom pochodovali štvrťou Jüen-lung, kde v nedeľu skupina útočníkov brutálne... Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | SITA


V Hongkongu sa už niekoľko týždňov konajú masové demonštrácie proti Číne a pročínskej šéfke hongkonskej administratívy Carrie Lam, ktoré sa pôvodne začali na protest proti pripravovanému zákonu, ktorý by umožnil vydávať osoby podozrivé z trestnej činnosti do Číny.

Podľa kritikov by tento krok zvýšil vplyv Číny a vyvolával u nich obavy z toho, že by obral Hongkong o slobody, ktoré mu zaručuje princíp "jedna krajina, dva systémy" zakotvený v zmluvách o prechode pod správu Číny v roku 1997. Lam nakoniec po verejnom tlaku od tohto zákona upustila.

Demonštranti však okrem toho začali požadovať aj priame voľby, rozpustenie súčasného zákonodarného zboru aj vyšetrovanie údajnej policajnej brutality v Hongkongu.

HONGKONG: V súvislosti s útokom na demonštrantov v metre zadržali šesť mužov
Polícia v Hongkongu zadržala šesť mužov v súvislosti s víkendovým násilným útokom na prodemokratických demonštrantov v metre, ktorý si vyžiadal desiatky zranených. Niektorí z nich pritom majú väzby na zločinecké gangy známe ako triády.... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA