Čaputová pre Le Monde: Migrácia je problém celej EÚ, podieľať sa musia aj tí, ku ktorým utečenci nesmerujú
27 | 07 | 2019 I Roman Suchý

Prezidentka Zuzana Čaputová v rozhovore pre Le Monde: „Otázka migrácie je problém celej Únie a na riešení sa musia podieľať aj tí, ku ktorým utečenci nesmerujú.“ O rozdieloch medzi členmi V4 Čaputová povedala, že sa zoskupenie musí vrátiť k hodnotám, ktoré stáli na začiatku jeho vzniku: európskej jednote, demokracii a právnemu štátu.






„Musíme byť medzi krajinami, ktoré hľadajú riešenie (migrácie), aj keď do našej krajiny utečenci nesmerujú. Je pravda, že v našom regióne je to citlivá téma, pretože nie sme zvyknutí na rozdielnosti, iné kultúry, iných ľudí,“ povedala Čaputová pre Le Monde. 

Podľa nej je potrebné na jednej strane rešpektovať obavy ľudí a brať na ne ohľad, ale zároveň sa podieľať na hľadaní riešení, ako je posilnenie hraníc, rozdeľovanie utečencov, ktoré bude fungovať, a riešenie príčin, nie dôsledkov migrácie.

Redaktorka Le Monde sa pýtala, či prezidentka nejde proti prúdu, keď sa v Prahe rozhodla ísť k hrobu bývalého prezidenta Václava Havla, kam ju súčasný prezident Miloš Zeman nesprevádzal, alebo keď vo Varšave vyzdvihla úlohu bývalého prezidenta Lecha Walesu.

Čaputová odpovedala, že je pre ňu dôležité vyjadriť úctu tým, ktorí vyznávali alebo vyznávajú rovnaké hodnoty ako ona.

Súčasní politici vo V4 sa podľa nej síce tešia z výsledkov búrlivého roku 1989, ale na určité veci sa pozerajú rozdielne.

„Myslím si, že každý z nich chápe právo a určité slobody inak,“ povedala. Skupina V4 by nemala riešiť len vlastné regionálne problémy, ale mala by uvažovať v mene celého európskeho spoločenstva, byť jeho aktívnym partnerom