Trošková vybrala z Vadalovej firmy 540-tisíc eur, keď sa o ňu začali zaujímať daniari
26 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Denník SME píše o tom, aké väzby mal Seat Aličauši, podnikateľ z Lučenca, na talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Po dlhom čase sa dokonca objavili aj nové informácie o bývalej štátnej radkyni Márii Troškovej.


V roku 2013 disponovala slovenská polícia informáciami o tom, že Aličauši bol "jeden z kľúčových spolupracovníkov talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu, ktorý má väzby kalabrijskú mafiu 'Ndranghetu", píše SME. Aličauši pochádza z Macedónska, jeho rodičia boli pôvodom z Turecka a Albánska.

Vadala mal pod palcom colníkov v Michalovciach. Polícia o tom vedela už v roku 2013
Taliansky podnikateľ Antonino Vadala mal vo svojej firme v Michalovciach priamo okresnú centrálu colníkov, ktorí mu mali nepriamo pomáhať v pašovaní drog. Čítať ďalej
08 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Keď prišiel na Slovensko po Novembri '89, začal tu predávať traktory Zetor. Na jednom z nich, no až o roky neskôr, "urobila kariéru" aj ďalšia osoba, ktorá sa už od začiatku motala okolo Vadalu a spol. - Mária Trošková.

Jeho meno sa spomínalo v listoch, ktorými slovenská policajná pridelenkyňa v Ríme Dáša Macková informovala taliansku protimafiánsku jednotku DIA. DIA je talianska skratka pre Direzione Investigativa Antimafia.

Po tom, ako sa dal Aličauši dokopy s Vadalom, začali spoločne skupovať od Slovákov, ale aj z iných okolitých krajín, dobytok, ktorý potom vyvážali do Turecka.

Veľký biznis vo Veľkých Dvoranoch? Nitky vedú až k Vadalovi, ide o milióny eur
O podivných okolnostiach a pofiderných biznisoch okolo jedného z najväčších hráčov fotovoltiky, Jána Katrušíka, informovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK). Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Denník ďalej informuje o tom, ako ho pridelenkyňa spomínala v súvislosti s pašovaním pašovaním drog v dobytku alebo hovädzom mäse vyvážanom do Turecka, či s činnosťou ďalších talianskych podnikateľov, ktorých slovenská polícia označila za členov 'ndriny, bunky kalábrijskej mafie na Slovensku.

"V roku 2011 poslala niekdajšia Aličaušiho firma Dituria - S (dnes firma Miraj, pozn. red. SME) 540-tisíc eur spoločnosti AV-Real Antonina Vadalu. Banka túto transakciu označila ako neobvyklú a existovalo podozrenie, či nejde o machinácie s daňou z pridanej hodnoty. Peniaze z účtu hneď vybrala niekdajšia Vadalova priateľka Mária Trošková, ktorá bola neskôr asistentkou premiéra Roberta Fica zo Smeru," uvádza sa ďalej v článku.

V roku bola firma Miraj podľa FinStatu v strate, ktorá dosahovala sumu takmer 64 tisíc eur, vykonáva činnosť prevádzky "štvorhviezdičkového rezortu Miraj".

Kryla polícia roky Vadalu? Všetko nasvedčuje tomu, že o ňom vedela od roku 2013
Rozsiahla kontrola starých spisov a komunikácie s Talianmi našla pochybenia a dokonca aj možný trestný čin. Televízii Markíza to potvrdilo policajné prezídium. Čítať ďalej
05 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Reportéri SME sa teda vybrali do terénu priamo za Aličaušim, kde s ním spravili rozhovor.

Aličauši hneď v úvode poprel, že by mohol byť súčasťou 'ndriny, jej prítomnosť na Slovensku však nevylúčil.

SME sa ho ďalej opýtalo na správu pridelenkyne, kde "sa píše, že ste mali dobré vzťahy s Poľnohospodárskou platobnou agentúrou a vďaka nim ste zháňali dotácie pre Antonina Vadalu, ktorý má blízko k 'Ndranghete".

Podľa Aličaušiho to nie je pravda, "Vadala odtiaľ nemal dotácie. Len raz. Na rekonštrukciu nejakých maštalí". Aj to si však podľa jeho slov vybavoval sám.

Na otázku, či mal "dobré vzťahy" s poľnohospodárskymi inštitúciami v Bratislave, odpovedal, negatívne. "Nie, normálne. Také, aké mal každý poľnohospodár, som mal aj ja. Nič som nedostal navyše, iba to, čo mi patrilo. Vždy som mal kontroly," povedal Aličauši pre SME.

Fico sa "nestará do súkromia Troškovej"
Expremiér a šéf koaličnej strany Smer-SD Robert Fico neodpovedal na otázku, či mal vedomosť o telefonátoch medzi Vadalom a Máriou Troškovou, ktorá bola jeho asistentkou. Informáciu priniesol denník SME. Čítať ďalej
04 | 04 | 2019 | Aneta Leitmanová


K podozreniam z pašovania drog uviedol len toľko, že pokiaľ išlo o jeho biznis s Vadalom, tak sa nič také nedialo. "Ale on potom robil sám. Nikdy som nerobil s ľuďmi, ktorí obchodujú s drogami. Je mi to protivné," dodal.

Povedal, že by nikdy nevedel o ničom, čo by súviselo s Vadalom a drogami, no prezradil, že si Vadala rád zahral automaty v kasínach.

Pre SME uviedol aj detaily biznisu s Vadalom.

"Od roku 2002 sme mali normálny vzťah. Kupoval teľatá. Od roku 2010 sme boli viac spolu, robili sme spolu. Do roku 2012," povedal Aličauši. Od roku 2014 sa však už nestretávali. Taktiež si nemyslí, že by Vadala akokoľvek súvisel s vraždou Jána Kuciaka.

V závere rozhovoru povedal, že Vadala nikdy žiadne kontakty na taliansku mafiu nespomínal.

MATOVIČ REAGUJE: Truban sa dnes správal ako "vychcaný politik, ktorý háji záujmy Našich ľudí"
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič na dnešnej tlačovej konferencii, ktorú zvolal k téme "Michal Truban to dal na Procházku", reagoval na doobednú tlačovú konferenciu predsedu koalície strán Progresívne Slovensko a Spolu Michala Trubana. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | Peter Bachan