V Nemecku zaznamenali v stredu nový teplotný rekord 40,5 stupňa Celzia
25 | 07 | 2019 I Peter Králik/TASR
Nový teplotný rekord zaznamenali v stredu v Nemecku v období, keď celú Európu trápi ďalšia vlna horúčav. Rekord padol v meste Geilenkirchen, oznámila Nemecká meteorologická služba (DWD).

"Nový teplotný rekord v Nemecku! V západnom meste Geilenkirchen bolo nameraných 40,5 stupňa Celzia! Dnes bol prekonaný predchádzajúci rekord 40,3 stupňa Celzia," napísali meteorológovia v stredu na Twitteri, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Najvyššiu doterajšiu teplotu v Nemecku, 40,3 stupňa Celzia, zaznamenali v roku 2015 v meste Kitzingen v spolkovej krajine Bavorsko. Záznamy sa vedú od roku 1881.

V stredu meteorológovia varovali, že teploty sa budú v Nemecku šplhať k štyridsiatke a budú nezvyčajne vysoké aj v oblastiach s veľkou nadmorskou výškou.

Teploty budú podľa očakávania ešte vyššie vo štvrtok a služba DWD vydala výstrahu pred horúčavami platnú pre celé Nemecko. V piatok bude tiež horúco, hoci ortuť teplomerov mierne klesne v porovnaní s predchádzajúcimi dňami.

Odborníci očakávajú v južnom Nemecku obzvlášť vysoký stupeň ÚV žiarenia, preto DWD radí verejnosti, aby urobila mimoriadne preventívne kroky. Hrozí totiž poškodenie nechránenej pokožky a očí, napísala tlačová agentúra DPA.

Organizácia na ochranu zvierat Peta požiadala 12 nemeckých zoologických záhrad, aby z dôvodu vlny horúčav poslali svoje ľadové medvede do severnejších krajín, pretože počasie ohrozuje ich životy.

Zoo v Hamburgu odpovedala, že medveďom nie je príliš horúco, lebo v horúčavách sa o nich špeciálne starajú - dávajú im mrazené ryby, mäso a zeleninu.