HLINA TO DAL NA PROCHÁZKU: "Čo s tým teraz máme robiť," povedal k registrovaným partnerstvám
25 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Predseda KDH Alojz Hlina v rozhovore pre HN Televíziu prezradil detaily jeho spolupráce s koalíciou strán Progresívne Slovensko a Spolu, ktorú do volieb vedie Michal Truban. Vyjadril sa tiež k víkendovým vyjadreniam Ivana Štefunka, kde hovoril podmieňoval novú vládu presadením registrovaných partnerstiev.


V úvode rozhovoru sa ho moderátorka televízie pýtala na "pakt o neútočení", ktoré KDH uzavrelo s koalíciou PS+Spolu.

AKTUALIZOVANÉ: PS a Spolu uzatvorili dohodu o spolupráci s KDH
Predstavitelia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko, Spolu-OD a KDH uzatvorili dohodu o predvolebnej spolupráci. Informovali o tom v stredu na tlačovej konferencii, kde ju aj podpísali. Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | Peter Bachan


"Možno si treba zodpovedať otázku, či nám je svet Harabina, Kotlebu, Fica a Danka súdený. Ak sa zmierime s tým, že nám je súdený, že potrebujeme k nim aj podnikateľské esá tipu Bašternák, Kočner, Vadala a keď chceme, aby sa tu operovali zdravé kolená a keď chceme aby mladých ľudí strieľali, tak potom sme ju nepotrebovali. Ale ja chcem veriť, že stále tá kritická masa na Slovensku je, a že ľudia chcú zmenu a chcú alternatívu, tak vtedy verím, že ľudia uznajú, že zmysel tá dohoda mala," cituje HN TV Hlinu.

Moderátorka mu následne pripomenula, že tento pakt kritizuje mnoho ľudí, najmä teda z kresťanských kruhov. Naznačila, že by dokonca mohol rozdeľovať kresťanov na dva tábory.

"Áno, máme rozdielne hodnoty, však my sme konzervatívci a oni sú liberáli. Otázka je, že čo s tým. Keď sme si zadefinovali, že chceme iný svet, tak potom ako. Viete, to môže byť niečo ako riadená zrážka," reagoval predseda KDH.

TRUBAN REAGUJE NA ÚTOKY FICA A MATOVIČA: Sú to konšpirácie, "my sa ich nebojíme", povedal
Predseda koalície PS+Spolu Michal Truban na dnešnej tlačovej konferencii reagoval na útoky zo strán predsedu strany Smer Roberta Fica a predsedu OĽaNO Igora Matoviča. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Podľa neho "dôjde k zrážke svetov", no ak to bude riadené a "kultivované", nebude to akoby výbuch v Černobyle, no fungujúca elektráreň. Podľa jeho slov je už z toho celého "unavený". "Tak ako liberáli nepošlú nás preč, tak ani my nepošleme ich. Musíme vedľa seba žiť," odvážne vraví Hlina.

Moderátorka televízie reagovala, že skôr mala na mysli konkrétne Kresťanskú úniu a Antona Chromíka spolu s Alianciou za rodinu.

Kresťanskú úniu založil Branislav Škripek, ktorý bol europoslancom za OĽaNO, a Anna Záborská, ktorá je bývalou europoslankyňou za KDH. Záborská opustila KDH pred voľbami do Európskeho parlamentu, aby kandidovala pod vlajkou Kresťanskej únie. Vo voľbách získali 3,23 percenta hlasov.

ROZHOVOR: Nechcela som byť súčasťou Hlinových plánov, preto Kresťanská Únia, tvrdí Anna Záborská
Anna Záborská je dcérou niekdajšieho významného politika Antona Neuwirtha a manželka architekta Vladimíra Záborského (syna akademického maliara Ladislava Záborského). Je predsedníčkou Slovenskej spoločnosti pre rodinu, predsedníčkou Paneurópskej... Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Aneta Leitmanová


"V demokracii si založíte stranu a môžete si hovoriť, čo chcete," odpovedal Hlina. V jeho odpovedi cítiť miernu iróniu. Podľa jeho slov si vďaka demokracii "založíte stranu, alebo kúpite stranu a vyjadrujete sa ku všetkému a čakáte, koho to zaujíma".

Vyjadril sa aj k novej strane Andreja Kisku Za ľudí.

Hlina povedal, že sa stretnú "s každým, s kým to má zmysel". "Aj my sme proti registrovaným partnerstvám. Od podpisu tej dohody, neustále počúvam, ja už len čakám, kedy ma niekto zhodí z mosta," dodal. Tejto téme sa v redakcii intenzívne venujeme:

Pozrite si prierez novou Kiskovou stranou Za ľudí. Sú tam aj ľudia s pochybnou minulosťou
Tlačová konferencia bývalého prezidenta Andreja Kisku, na ktorej predstavil svoju stranu Za ľudí, sa uskutočnila v pondelok v Banskej Bystrici, ktorú označil za "srdce krajiny". Pripomenul, že práve tu sa začalo Slovenské národné povstanie.... Čítať ďalej
17 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


Moderátorka tiež spomenula sobotňajší dúhový pochod Pride, na ktorom podpredseda Progresívneho Slovenska Ivan Štefunko vyhlásil, že ako vládna strana presadia registrované partnerstvá na Slovensku.

Hlina alibisticky reagoval, že nemôže "zodpovedať za to, čo povedal pán Štefunko". Po tom, ako moderátorka pripomenula jeho podpis dohody so stranou, ktorej je Štefunko podpredsedom, sa vyjadril jasnejšie.

"Ja jeho vyjadrenie považujem za chybu. Môžem byť však zmierlivý a povedať, že v nejakom kontexte, sa to dá prisúdiť možno nejakej politickej neskúsenosti," odpovedal Hlina. Následne sa rečnícky spýtal, "čo s tým teraz máme robiť".

V preklade to znamená, že to dal "na Procházku" - nevedel sa vyjadriť jasnejšie, než "pol na pol".

PS+Spolu podmieňujú vznik novej vlády registrovanými partnerstvami. Matovič zúri, vieme viac!
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že "vláda bez Smeru nevznikne". V nedeľu to napísal na svojom facebookovom profile. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Peter Bachan