Opozičný poslanec chce odvolať šéfa regulačného úradu
23 | 07 | 2019 I SITA

Poslanec Národnej rady SR za stranu SaS Karol Galek sa obrátil na predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby jeho kabinet odvolal šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomíra Jahnátka. Podľa opozičného poslanca totiž súčasný predseda regulačného úradu nevykonáva svoju funkciu nestranne a transparentne.


„Sme presvedčení, že k porušeniu povinnosti konať nezávisle a nestranne došlo, keď predseda ÚRSO dal pokyn cez poslanca Maroša Kondróta na zmenu zákona o regulácii v sieťových odvetviach,“ uviedol na tlačovej besede Galek.

Poslanec za stranu Smer-SD Maroš Kondrót predložil do parlamentu v apríli tohto roku novelu zákona o regulácii. Podľa Galeka prijatím jeho novely sa právne zakotvia zľavy z tarify za prevádzkovanie systému pre vybraných koncových odberateľov. „Prijatím tejto novely bude v systéme tarify za prevádzkovanie systému nižší výnos finančných prostriedkov v objeme 100 miliónov eur.

Chýbajúci deficit musí byť prerozdelení medzi všetkých ostatných odberateľov elektriny vrátane domácností,“ myslí si Galek, ktorý je presvedčený, že novelou zákona sa má pomôcť najmä spoločnosti Duslo Šaľa. Tá je súčasťou koncernu Agrofert, ktorý založil súčasný český premiér Andrej Babiš.

AKTUALIZOVANÉ: Hasiči zasahujú na hydinovej farme v Častej, vypadla tam elektrina
Takmer 50 profesionálnych a dobrovoľných hasičov momentálne zasahuje v katastri obce Častá v okrese Pezinok na hydinovej farme. Došlo tu totiž k výpadku elektrickej energie. TASR o tom informovala Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a... Čítať ďalej
01 | 07 | 2019 | TASR


Predseda ÚRSO kategoricky odmieta „úbohé a politicky motivované pokusy pána Galeka“. „Ide o úplne nezmysly po odbornej stránke. V skutočnosti je to presne naopak. Práve nová vyhláška ÚRSO v súlade s európskou legislatívou určila, že Duslo Šaľa už nebude, tak ako doteraz, spĺňať kritéria požadovanej energetickej náročnosti, teda firma už žiadnu zákonnú úľavu v budúcnosti nedostane!“ reagoval pre agentúru SITA hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Poslanec za SaS tvrdí, že jeho kolega Kondrót nemal v skutočnosti záujem na predložení predmetnej novely zákona o regulácii. „Ten, kto mal skutočný dôvod na predložení spomínanej novely, bolo Ministerstvo hospodárstva SR a rovnako aj ÚRSO,“ konštatoval Galek s tým, že dokazovať to majú viaceré mediálne vyjadrenia poslanca Kondróta.

„Predseda ÚRSO Ľubomír Jahnátek zdôraznil, že nemá žiadnu vedomosť o nejakých konzultáciách expertov jeho úradu s poslancom Kondrótom. Predseda ÚRSO vždy bude chrániť záujmy zraniteľných odberateľov na Slovensku, na rozdiel od pána poslanca Galeka napojeného na solárnu loby na Slovensku,“ uzavrel Igaz.

TOTO NAŠTVE: Ceny elektriny pre domácnosti by v budúcom roku mali významne rásť
Regulované ceny elektriny pre domácnosti a malé podniky by v budúcom roku mali významne zdražieť. Cena jednej megawatthodiny (MWh) by mohla stúpnuť o približne desať eur. Čítať ďalej
09 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR