Komentár Vladimíra Prochvatilova: Vakarčukov „Hlas“ môže byť na Ukrajine ten najhlasnejší
23 | 07 | 2019 I Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry)

Škandál okolo telemostu  „Treba sa porozprávať“ medzi Ukrajinou a Ruskom na televíznych kanáloch NewsOne (Kyjev) a „Rossija 24“ je prvou časťou možnej „šachovej taktiky“ na odstavenie Vladimíra Zelenského od moci a nahradenia ho inou figúrkou. Takouto figúrkou by mohol byť líder strany “Hlas” Svjatoslav Vakarčuk.


K dnešnému dňu prevládajú v Zelenského tíme americké kreatúry.


Napríklad, Ruslan Rjabošapka, zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie a od 25. júna šéf Národnej rady pre protikorupčnú politiku. V rokoch 2013-2014 bol šéfom odboru analýzy protikorupčnej politiky v mimovládnej organizácii Transparency International na Ukrajine, ktorej sponzormi  Národná nadácia pre demokraciu USA, USAID, Sorosova nadácia a Fordova nadácia.


Poradca Zelenského pre otázky obrany a bezpečnosti Ivan Aparšin, známy svojím nezmieriteľným militantným postojom vo vzťahu k DĽR a LĽR, spolubojovník vodcu strany "Občianska pozícia" Anatolija Gricenka v 90-tych rokoch absolvoval stáž na Vojenskom inštitúte pre cudzie jazyky v Pentagóne a na operatívno-strategickej fakulte Akadémie leteckých síl USA.


Advokát Denis Monastyrský, zodpovedný za reformu systému v oblasti presadzovania práva pracoval  pre spoločnosť Global Ties KC (Kansas City, USA), teraz - expert na Ukrajinskom Inštitúte budúcnosti (PEB), ktorý je kópiou amerického Institute for the Future (Palo Alto, Kalifornia),  pobočky RAND Corporation.


Šedá eminencia tímu nového prezidenta Ukrajiny, Ivan Bakanov, osobný priateľ Vladimíra Zelenského z detstva, viedol jeho predvolebnú kampaň a stranu „Sluha národa“. V súčasnosti je dočasne poverený riadením SBU. Ako oznámil  telegram-kanál "Prieskumník", "3. júna prišiel Ivan Bakanov do USA na pozvanie americkej strany, cieľom návštevy bolo oboznámenie šéfa SBU s výsledkami ukrajinsko-americkej spolupráce v oblasti bezpečnosti, taktiež príprava nadchádzajúceho stretnutia prezidenta Ukrajiny Vladimíra Zelenského s prezidentom USA Donaldom Trumpom. Počas svojho pobytu v Spojených štátoch bol Bakanov zverbovaný CIA, kde dostal jasné pokyny, vrátane kompetencie v oblasti personálnych otázok svojej práce“.Kľúčovú úlohu pri zrušení telemostu "Treba sa porozprávať" zohral konkrétne Ivan Bakanov, ktorý sa obrátil na Vladimíra Zelenského s prosbou zvolať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady štátu v tejto veci a vyhlásil, že považuje za "absolútne neprijateľné, aby televízny kanál NewsOne usporiadal telemost v spolupráci s hlavným propagandistickým kanálom krajiny - agresora, na ktorú sú uvalené sankcie“. Na zasadnutí bolo navrhnuté prijať rozhodnutie o uplatnení personálnych, špeciálnych, ekonomických a iných sankcií na právnické osoby, ktoré sú vysielateľmi kanálov NewsOne,  112 Ukrajina a ZIK, tieto rozhodnutia nadobudnú účinnosť dekrétom prezidenta Ukrajiny. Bezpečnostná služba Ukrajiny zaslala mediálnemu holdingu „Novosti“, ktorého súčasťou sú televízne kanály NewsOne, 112 Ukrajina a ZIK, vyrozumenie o zodpovednosti za usporiadanie spoločných podujatí s televíznym kanálom Rusko-1.


Ruský vojenský analytik Alexander Sobjanin v rozhovore pre Fond strategickej kultúry poznamenal, že škandál okolo telemostu „Treba sa porozprávať“ bol iniciovaný americkými spravodajskými službami, ktoré dali Vladimírovi Zelenskému zreteľne najavo, že nemôže prekročiť hranice svojich úloh a kompetencie kvôli vyplneniu, ktorých bol dosadený do kresla hlavy štátu.


„Zelenského tím bol poverený úlohou zmeny mapy vlastníkov najväčších ukrajinských aktív, odstránenia európskych a „clintonovských“ amerických spoločnosti, predovšetkým z priemyselných vysokovýkonnostných objektov na juhovýchode Ukrajiny. Táto práca má byť vykonaná prostredníctvom právnikov Kolomojského a amerických pracovníkov“, poznamenal A. Sobjanin. Američania podľa názoru ruského experta ďalšie úlohy Zelenskému nestanovili, o niekoľko mesiacov potom, ako bude prerozdelenie majetku na Ukrajine ukončené USA uvedú k moci na Ukrajine nového lídra, ktorým sa s najväčšou pravdepodobnosťou môže stať šéf strany „Hlas“ Svjatoslav Vakarčuk.


Spájať sa so Zelenským budú iní. Napríklad, ideológ sociál-nacionalizmu,  Andrej Bilecký prezývaný Biely vodca, ktorý bol jedným z iniciátorov zmarenia telemostu medzi Ukrajinou a Ruskom predložil Zelenskému ultimátum. Vo voľbách do Najvyššej rady 21. júla bude Bilecký  zastupovať zjednotených nacionalistov.


Podľa prieskumov Centra “Sociálny monitoring” a Ukrajinského inštitútu sociálnych výskumov Alexandra Jaremenka, v prípade, že by sa voľby konali budúcu nedeľu, do Najvyššej rady by sa dostali strana „Sluha ľudu“, „Opozičná platforma - Za život“ Jurija Bojka a Vadima Rabinoviča, „Európska solidarita“ Petra Porošenka, „Vlasť“ Julie Tymošenkovej a „Hlas“ Svjatoslava Vakarčuka.


V budúcnosti sa očakáva pokles popularity Zelenského a jeho strany. Nový prezident už sklamal svojich voličov na juhovýchode krajiny, uvedomili si, že svoj hlavný prísľub - zastaviť vojnu  -  nie je schopný splniť.


Andrej Jermolajev, riaditeľ Inštitútu strategických štúdií „Nová Ukrajina“, ktorý sympatizuje so Zelenským, poznamenáva:  „K poklesu ratingu Zelenského by malo prísť zo dňa na deň. Ľudia nedostávajú odpovede na mnohé otázky. Budúcnosť je hmlistá. Chudoba a kríza nemiznú. Rokovania strán ozbrojeného konfliktu nenapredujú. Korupčníci neutekajú z krajiny a pripravujú sa na voľby. Nový prezident opakovane demonštruje do neba volajúcu nekompetentnosť. Čo iného môže byť príčinou takého rýchleho sklamania más v najnovšej modle?“


Známy ukrajinský politický technológ Sergej Gajdaj si  myslí, že do nového roka z ratingu Vladimíra Zelenského, ktorý je cudzím orgánom v ukrajinských mocenských štruktúrach zostane len štipka čo by za necht vošla, a prezident bude odstavený od prijatia reálnych politických rozhodnutí. Podľa názoru Alexandra Sobjanina hlavným iniciátorom odstránenia Zelenského od moci bude nacionalista Svjatoslav Vakarčuk. On a jeho skupina „Ocean Elzy“ sa v Rusku stali známymi po premiére filmu „Brat-2“v réžii Alexeja Balabanova. Soundtracky k filmu sú dve piesne v podaní Vakarčuka „Koli tebe nema“ a „Kavačaj“.


V roku 2015 sa Vakarčuk stal  štipendistom školiaceho programu pre svetových lídrov Yale World Fellow na univerzite v Yale. Tento program nazývajú vyhňa kádrov „farebných“ revolúcií. V máji 2019 hudobník založil svoju vlastnú politickú stranu “Hlas”.


Ak nový ukrajinský prezident a jeho tím nenájdu spôsoby, ako zmeniť sociálno-psychologickú klímu v krajine (v prípade telemostu sa im to nepodarilo), hlučná protiruská menšina bude diktovať Vladimírovi Zelenskému líniu správania sa dovtedy kým ho nakoniec nevytlačí zo sféry politických rozhodnutí.