Francúzsky vynálezca ohromil svet so svojou lietajúcou doskou (VIDEO)
23 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Franky Zapata mal od destva jediný sen - vedieť lietať. Avšak nie v lietadle, ale ako vták.


Francúzsky vynálezca a podnikateľ sa narodil farboslepý, takže nemohol lietať s vrtuľníkmi. Po niekoľkých rokoch strávených na závodných vodných skútroch vynašiel "hydrojety", ktoré mu umožnili vznášať sa nad vodou. Vylepšenia v technológii mu umožnili ísť ďalej, od vznášania nad vodou prejsť vyššie do vzduchu.

„Keď letíte so svojím telom, tak aj vaše ruky ovplyvňujú smer, ktorým sa chcete vydať. Cítite turbulencie a vzduch cez prsty. Je to ako stať sa vtákom, ale je to veľmi ťažké. Musíte bojovať s vetrom, takže na nohách cítite aj bolesť. Nie je to také jednoduché, ako to vyzerá," vysvetľuje francúzsky vynálezca.



Zapata strávil tri roky vytváraním osobného leteckého vozidla Flyboard Air. Kľúč bol v tom, že musel umiestniť päť turbínových motorov nad konvenčné elektrické vrtule, aby umožnil intuitívne riadenie letu navrhnuté okolo ľudského tela.

Pokiaľ ide o komerčné využitie, hovorí, že je potrebné vypracovať predpisy a venovať sa otázkam bezpečnosti, aby bolo možné túto technológiu rozšíriť na rekreačné použitie. „Problém s týmto strojom je, že ak nie ste v pokoji, môžete si zlomiť krk,“ prezradil Zapata. „Musíte sa sústrediť. Nie je to skateboard, ale lietajúci stroj.“

https://www.youtube.com/watch?v=RpQCCvi-fdM

Ďalším „bláznivým snom“ Zapaty je letieť z Francúzska do Anglicka so svojím Flyboard Air pri príležitosti 110. výročia prvého prechodu cez anglický kanál. Ak sa mu to podarí, jazda zdolá jeho predchádzajúci rekord, keď v roku 2016 prekonal 2 200 metrov na juhu Francúzska. Jazda by vyžadovala, aby Zapata niekoľkokrát natankoval, ale ponúklo by mu to, po čom veľmi túži, skutočný pohľad z vtáčej perspektívy na kanál.

„Bude to let môjho života,“ dodal na záver.

ŠPORT: Nebolo zložité podpísať sa fanúšikovi v kopci, vraví Sagan (Tour De France)
Iba masáž a rozhovory s médiami absolvoval Peter Sagan v druhý deň voľna pred záverečným týždňom na Tour de France. Zatiaľ neohrozený líder bodovacej súťaže a víťaz jednej z etáp na 106. ročníku "Starej dámy" podľa vlastných slov v pondelok v Nimes... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA