Čínske investície v USA sa za tri roky znížili o 90%
22 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Pri neustálej obchodnej vojne sa priame zahraničné investície (PZI) medzi Čínou a Spojenými štátmi  v roku 2018 medziročne znížili o takmer 60%.


Údaje z ekonomickej výskumnej firmy Rhodium Group ukázali, že Čína znížila priame zahraničné investície v USA z vrcholu 46,5 miliárd USD v roku 2016, na 5,4 miliárd USD v roku 2018, pričom ide o 88%. Podľa predbežných údajov do apríla tohto roka, predstavujú terajšie investície výšku len 2,8 miliárd USD. Medzitým americké PZI v Číne sa v roku 2018 znížili len mierne, zo 14 miliárd dolárov na 13 miliárd USD.

„Skutočnosť, že priame zahraničné investície klesli tak prudko, je symbolickým znakom toho, ako zle sa zhoršili hospodárske vzťahy medzi Spojenými štátmi a Čínou, Spojené štáty neveria Číne a Čína neverí Spojeným štátom," prehlásil bývalý šéf divízie čínskeho Medzinárodného menového fondu Eswar Prasad pre New York Times.

ZVRAT V KAUZE MARKÍZY: Prokurátor predložil súdu piatu zmenku, ktorú prezentoval ako nový dôkaz
V Pezinku na ŠTS sa dnes začal proces s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom, ktorí sú obžalovaní z falšovania zmeniek. To, že prokurátor vytiahne eso z rukávu hneď prvý deň, však nikto nečakal. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Podľa nedávneho výskumu Národnej asociácie realitných kancelárií, nákupy nehnuteľností v Amerike čínskymi záujemcami skĺzol o 56 percent.

"Veľkosť poklesu je dosť pozoruhodná, čo znamená menšiu dôveru vo vlastníctvo nehnuteľnosti v USA," povedal Lawrence Yun, hlavný ekonóm skupiny realitných kancelárií. Od apríla 2018 do marca 2019, no aj napriek tomu Čína zostala najväčším zahraničným odberateľom nehnuteľností v USA.

Obe krajiny sú v obchodnej vojne od minulého roka, keď Washington zaviedol 25% clá na čínske technologické produkty v hodnote 50 miliárd dolárov, čo vyvolalo podobnú reakciu zo strany Pekingu. Odvtedy si obidve strany dali clá na rôzne výrobky. V júni zvýšila Trumpova administratíva tarify na čínsky tovar v hodnote 250 miliárd dolárov na 25%. Čína zasiahla a zvýšila sadzby na rovnakú úroveň na 5 000 amerických tovarov v hodnote 60 miliárd USD.

USA a Čína sa dohodli, že nebudú ukladať nové tarify.

Popularita radarových systémov Iron Dome v krajinách EÚ a NATO rastie
USA, Česká republika a Slovensko majú záujem obstarať rádiolokátory globálneho renomovaného systému integrovanej protivzdušnej a protiraketovej obrany Iron Dome štátu Izrael. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR