Nespoliehajte sa na mobilných operátorov, Českú rodinu postihlo nešťastie
21 | 07 | 2019 I Fero Samil

Akokoľvek znie celý príbeh neuveriteľne, môžeme si z nepríjemného konca dovolenky českej rodiny v Poľsku vziať jedno ponaučenie. Celú situáciu by ľahko vyriešil funkčné mobily.


Nefunkčné mobily boli asi hlavnou príčinou, prečo rodina musela čakať na parkovisku na pomoc tri dni. Čo sa stalo: Česi s tromi deťmi sa vracali z dovolenky pri Balte a na rýchlostnej komunikácii S3 pri meste Goleniów neďaleko Štetína sa im pokazilo auto.

Rodina zastavila na parkovisku pri ceste, a pretože nemala funkčné mobily, tak na pomoc čakala tri dni, než si ju všimol vodič kamiónu. Príbeh, ktorý by znel uveriteľne niekde v púšti južného Egypta, sa však stal v Poľsku, v relatívne husto osídlenej oblasti.

Maďarské médiá sa vysmievajú z Dankovho stožiara
Nový tridsaťmetrový stožiar predsedu Národnej rady a SNS Andreja Danka upútal pozornosť nielen doma, ale aj u našich južných susedov. Kritikou teda nešetrili. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Po bitke je každý generál, ale ponaučenie si z toho zobrať môžeme. Áno, kritickou súčasťou celého príbehu sú telefóny. Tie rodine nefungovali. Z dostupných zdrojov nie je jasné prečo, či boli vybité, alebo na nich nemala rodina aktivovaný roaming. Možno predpokladať, že ich mali rodičia a asi aj najstarší štrnásťročný syn.

Mobil je dnes triviálna vec, ktorú má skoro každý. Dnes obvykle v podobe smartphonu, ktorý by v danej situácii pomohol napríklad aj tak, že by ukázal pozíciu a cestu k najbližšej pomoci. Ale pre jej privolanie by bohato stačil aj obyčajný telefón. V danom mieste okolo mesta Goleniów signál minimálne jedného z poľských operátorov je. Čo v roamingu stačí a pre zavolanie pomoci tiež.

Ak by nikto z rodiny nemal aktivovaný roaming, tak by sa rovnako dalo dovolať na linku 112. Toto číslo je po celej Európskej únii rovnaké pre zložky záchranného systému. Funguje v Česku ako v Poľsku. V prípade núdze, čo táto situácia určite bola, je použitie čísla oprávnené. Pre volania na 112 nemusí byť v mobile ani SIM.

V rámci Európskej únie je roaming v súčasnosti regulovaný a služby vrátane dát stojí rovnako ako v domácej sieti, aktivácia je zdarma. Nie je preto dôvod ho nemať. Ak si užívateľ nie je istý, že ho má aktívny, mal by si to pred cestou overiť na infolinke operátora a alebo v internetovej samoobsluhe. Prípadne si to overiť po prekročení hraníc a prípadne to ihneď riešiť.

PS+Spolu podmieňujú vznik novej vlády registrovanými partnerstvami. Matovič zúri, vieme viac!
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že "vláda bez Smeru nevznikne". V nedeľu to napísal na svojom facebookovom profile. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Ak z nejakého dôvodu mobil nemám, tak pri ceste do zahraničia sa rozhodne oplatí práve pre prípad núdze zakúpiť najlacnejší telefón, čo dnes predstavuje náklad v poriadku niekoľkých sto korún. A do neho si zaobstarať nejakú predplatenú kartu s rozumnou výškou kreditu, čo sú opäť len pár eur.

Smartphony majú pomerne veľkú spotrebu energie, predovšetkým pokiaľ sú intenzívne využívané. Na cestách nemusí byť vždy po ruke zásuvka, a tak je nutné riešiť energiu inak. Obyčajné mobily sú na tom lepšie, ako rezervné núdzové riešenia sú tak výbornou voľbou. Na príjme vydrží aj týždne.

Pred cestou je dobré skontrolovať pribalenú nabíjačku, ideálne s jedným USB káblom navyše. Aj autor už nabíjačku zabudol mnohokrát, ale práve kábel trvalo pribalený v batožine problém dokázal vyriešiť. Opäť v cene desaťkorunákov maximálne niekoľkých desiatok eur. Okrem iPhonov majú dnes všetky telefóny buď microUSB alebo USB C konektor, na druhej strane je potom vždy USB konektor.

Posledný mobilnou radou je externý zdroj energie, teda externá batéria. Dnes stoja aj tie s veľkou kapacitou hlboko pod 1 000 korún. Takáto batéria s kapacitou 20 000 mAh zvyčajne postačí na týždeň relatívne intenzívneho prevádzky.

VIDEO: Naštvaná 94-ročná ukrajinka odmietla voliť. Papier roztrhala a začala ho jesť!
Ukrajinská televízia Hromadske zachytila nahnevanú dôchodkyňu v úctyhodnom veku, ktorá sa rozhodla odmietnuť voliť. Situáciu vyriešila po svojom. Tento "incident" sa mal odohrať v regióne Ľvova. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Z vyššie uvedeného vyplýva, že istotu na cestách zaistí veľmi lacné opatrenia. Kto nemá mobil vôbec, vystačí si s investíciou do tisíc korún. Pre ostatné stačí aspoň jeden zdroj energie, či už nabíjačka do auta, alebo externé batérie. Prvý za desaťkoruny, druhé za stokorunáky.

K tomu potom kontrola svojho tarifu / předplacenky pred cestou a prípadná aktivácia roamingu. Ak by česká rodina v Poľsku vyriešila aspoň jednu z uvedených rád, tak by nemusela čakať na záchranu na parkovisku tri dni. Samozrejme by sme mohli odporučiť aj zaplatenie asistenčných služieb, predovšetkým ak auto bolo zakúpené tesne pred dovolenkou, ako v prípade tejto rodiny uvádza poľský zdroj.

ŠPORT: Simon Yates je víťazom ďalšej pyrenejskej etapy (Tour De France)
Britský cyklista Simon Yates ovládol nedeľňajšiu 15. etapu na 106. ročníku Tour de France. Dvadsaťšesťročný jazdec zoskupenia Mitchelton-Scott zvíťazil v druhej z troch pyrenejských etáp a druhýkrát v priebehu štyroch dní. V cieli na vrchole... Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | TASR