Chcete peniaze navyše? Poznáme sídla, ktoré platia ľuďom za to, že sa prisťahujú
21 | 07 | 2019 I Roman Suchý

Grécky ostrov Kythira alebo švajčiarska dediny Albinen. Tieto miesta spája alarmujúci úbytok obyvateľstva, ktorý rieši tak, že novo prichádzajúcom jednoducho zaplatia. Aj niektoré americké štáty bojujú so starnutím populácie tým, že sa najrôznejšími stimulmi snažia prinútiť mladých ľudí k presťahovaniu. Kladú si však prísne podmienky.


Kythira, Grécko
Skalnatý grécky ostrov ležiaci medzi Peloponéským polostrovom a Krétou v súčasnosti zúfalo zháňa nových obyvateľov. Na ploche 20 kilometrov štvorcových oficiálne žije iba dvadsať ľudí a tamojší diecézy gréckej pravoslávnej cirkvi sa rozhodli, že nových susedov priláka na štedrú ponuku.

Americký denník Los Angeles Times vo svojej reportáži z miesta minulý mesiac uviedol, že prípadní noví osadníci dostanú dom, pozemok a 500 eur (12 800 Sk) mesačne po dobu troch rokov. List poznamenal, že prednosť budú mať občania Grécka a pre dotovaný pobyt na ostrove už boli vybrané štyri rodiny.

Život na odľahlom ostrove však nie je jednoduchý, nie je tu žiadna benzínová stanica alebo supermarket, iba niekoľko tovární a hŕstka obchodov v tamojšom prístave Potamos. Lákadlom Antikythera je predovšetkým príroda a priezračná morská voda, ideálne pre potápanie.

zdroj: Recko.Name


 

Albinen, Švajčiarsko
Obyvateľov švajčiarskej dediny Albinen, ležiaca na juhu krajiny, dlhodobo ubúda. V roku 2017 preto pár stoviek zvyšných rezidentov schválilo návrh, podľa ktorého každý novo prichádzajúci dostane finančnú podporu. Dospelý má nárok na 25-tisíc švajčiarskych frankov (580 tisíc Sk) a dieťa na 10 tisíc frankov.

Osadníkom musí byť menej ako 45 rokov a musia sa zaviazať, že v dedine strávi minimálne 10 rokov. Musia tiež kúpiť alebo postaviť dom v hodnote minimálne 200 tisíc frankov. Cudzinci sa o miesto v dedine môžu uchádzať iba ak majú v krajine povolenie na trvalý pobyt kategórie C.