Ak dôjde k recesií ropu čaká krach
21 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Ceny ropy opäť vo štvrtok opäť klesli, objavujú sa obavy zo spomalenia dopytu. Neočakávané zvýšenie zásob podcenilo riziko poklesu cien ropy.


EIA oznámila čerpanie surových zásob, ale obrovský nárast zásob benzínu a nafty o 9,25 milióna barelov, čo prekvapilo obchodníkov. Aj dopyt po benzíne v týždni, ktorý sa končil 12. júlom klesol o 0,5 mb/d, aj keď typické sú týždňové zmeny, ktoré robia dáta trochu nepresnými.

Ceny ropy vo štvrtok klesli o takmer 3%. Údaje uvoľňujú obavy zo spomalenia dopytu. Trhliny v dopyte v USA sú však väčšie ako hodnota jedného týždňa. „Medziročný nárast dopytu na rok do 11. júla bol len 29 tisíc barelov za deň (kb/d), len o 0,1% viac,“ napísal Standard Chartered v poznámke. „Dopyt bude musieť byť silný po zvyšok roka, ak sa majú dosiahnuť predpovede konsenzu na rast v roku 2019.“

Investičná banka vidí v tomto roku dopyt po rope v USA len o hodnote 89 000 bpd, zatiaľ čo EIA očakáva vyšší nárast o 248 000 bpd. Standard Chartered hovorí, že dopyt po rope v USA „je v súlade so spomalením ekonomiky“.

TRAGÉDIA: V Nemecku muž zomrel po páde z vyhliadkového kolotoča na hudobnom festivale
Muž vo veku 31 rokov zomrel po páde z vyhliadkového kolotoča na festivale elektronickej tanečnej hudby v meste Herzogenaurach v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko. V nedeľu o tom informovala tamojšia polícia. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | TASR


Pre trh s ropou je znepokojujúca skutočnosť aj to, že americká ekonomika viac prosperuje ako inde. V Číne sa rast HDP spomalil na najmenšie tempo za takmer tri desaťročia. India, ktorá je v strednodobom a dlhodobom horizonte všeobecne považovaná za najdôležitejší zdroj rastu dopytu po rope, tiež sklamala.

IEA uviedla, že „výzva na OPEC“ by mohla v budúcom roku klesnúť o 0,8 mb/d, a to aj na základe skôr optimistických údajov o raste dopytu.

V dôsledku toho má OPEC + vážny problém. Na jednej strane môže naďalej znižovať produkciu, aby sa zabránilo kolapsu cien ropy. To by však vyžadovalo zhromaždenie konsenzu a prevzatie hlbšej obety. Alternatíva nie je o moc lepšia. OPEC + môže udržať súčasné zníženie produkcie (alebo ich úplne opustiť) a nechať ceny klesať.

„Naše saldá už dlho predpokladajú, že OPEC + bude musieť v budúcom roku rozšíriť a prehĺbiť škrty a projekt Saudská Arábia bude hlavným náporom ďalších škrtov,“ povedal Allyson Cutright z Rapidan Energy Group. "Naša najnovšia aktualizácia vidí, že Saudská Arábia musí v budúcom roku znížiť výrobu smerom k dolnej hranici 9 mb/d, a to predpokladá dôstojný ekonomický rast."

„Ak sa však vyvíja recesia alebo sa odstránia sankcie USA voči Iránu, potom by sa záplava novej ropy pravdepodobne ukázala ako príliš veľká na to, aby sa OPEC + mohol riadiť a ceny ropy by boli zničené ,“ povedal Cutright.

Trump chce zaplatiť kauciu za rappera ASAP Rockyho, vo Švédsku však kaucie nepoznajú
Americký prezident Donald Trump v sobotu zhruba 20 minút telefonoval so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom a snažil sa ho presvedčiť, aby urobil, čo je v jeho silách, pre prepustenie amerického rappera ASAP Rockyho. Toho zatkli pred troma... Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | SITA