Poľnohospodárov trápi extrémne sucho a enormný výskyt hraboša
20 | 07 | 2019 I TASR

Poľnohospodárov trápi extrémne sucho a enormný výskyt hraboša. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.


"Žatva má rýchly priebeh vďaka relatívne stabilnému počasiu vo väčšine regiónov. V najsevernejších častiach Slovenska žatva ešte nezačala. Poľnohospodárov aktuálne veľmi trápi extrémne sucho a enormný výskyt hraboša poľného," spresnil.

Informoval, že v južnejších okresoch SR už poľnohospodári ukončili zber repky, jačmeňa ozimného a v niektorých prípadoch už aj jačmeňa jarného. V bratislavskom regióne sú porasty repky a hustosiatych obilnín výrazne poznačené suchom. Semená sú zahorené a majú nízke objemové hmotnosti. "Úrody sú po prvotných odhadoch nižšie od 18 do 40 %," priblížil.

British Airways dočasne pozastavila lety do Káhiry ako „preventívne opatrenie“
Hlavný letecký dopravca Spojeného kráľovstva prerušil všetky svoje lety na 7 dní do hlavného mesta Egypta, pričom označil tento krok za „preventívne“ opatrenie spoločnosti. Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Podobné problémy majú podľa neho aj pestovatelia v okrese Galanta či Levice. Výrazný problém bude s kvalitou jačmeňa, ktorý nemusí byť vhodný na sladovnícke účely. V okrese Nové Zámky rovnako pretrváva sucho, z toho dôvodu musia hlavne v ovocných sadoch intenzívne zavlažovať.

"Tento rok majú naši pestovatelia predovšetkým na západnom Slovensku hlavu v smútku aj z enormného premnoženia hraboša poľného. Tento hlodavec spôsobil veľké škody najmä u hustosiatych obilnín. Kalamitný výskyt hraboša hlásia v trnavskom, nitrianskom, senickom, seneckom či galantskom regióne," upozornil.

Poznamenal, že na strednom Slovensku realizujú poľnohospodári zber krmovín na seno a senáž. Extrémne sucho môže ohroziť ďalšie kosby. V okrese Prievidza sa lesná zver postupne sťahuje do porastov kukurice, kde opätovne značne poškodzuje porasty.

TIP NA VÍKEND: Potulky malým Rímom povedú do kláštora, nemocnice i opatrovne
Potulky malým Rímom, obľúbená a už tradičná vlastivedná prechádzka Trnavou má na nedeľu (21. 7.) pripravenú tému V chládku kláštorných múrov. So sprievodcom Ferdinandom Makom si záujemcovia o históriu pozrú niektoré kaplnky, inokedy ukryté pred... Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | TASR


Problémy so zverou majú podľa Korpáša aj na Liptove, kde aktuálne začali so zberom ozimného jačmeňa. V najsevernejších okresoch Slovenska so žatvou ešte nezačali. Na Kysuciach predpokladajú začiatok prác v 30. týždni.

"Na dolnom Spiši likvidujú trávne porasty aj porasty kukurice diviaky. Do zberu kukurice je ešte ďaleko, preto sa poľnohospodári obávajú vysokých škôd na úrode," povedal Korpáš.

Doplnil, že v bardejovskom regióne je taktiež veľké sucho. Pôda je popraskaná. Poľnohospodári predpokladajú nedostatok krmovín, ohrozené sú tak aj stavy hospodárskych zvierat.

Korpáš dodal, že v prešovskom regióne ukončili poľnohospodári zber ozimného jačmeňa a začali so zberom repky jačmeňa jarného. Žatevné práce plynule pokračovali aj v okolí Trebišova, kde už aj finišujú so zberom jačmeňa jarného či pšenice jarnej. V okolí Sobraniec a Michaloviec rovnako výrazne pokročili so žatevnými prácami. Poľnohospodári sa chystajú na zber sena, ľanu i ďalších hustosiatych obilnín.

Tragická dopravná nehoda si vyžiadala dve obete
Tragická dopravná nehoda, ku ktorej došlo v sobotu popoludní pri obci Štítnik v okrese Rožňava, si vyžiadala dve obete. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | Roman Suchý