Čaputová rozumie túžbe LGBT komunity žiť vo férovej spoločnosti
19 | 07 | 2019 I SITA

Túžbe ľudí, ktorých city smerujú k osobám rovnakého pohlavia, žiť v spoločnosti, ktorá sa k nim bude správať férovo, prezidentka SR Zuzana Čaputová rozumie.


Ako dnes napísala na sociálnej sieti Facebook, s rešpektom k ich právam im dopraje možnosť žiť si svoj život slobodne tak, aby boli šťastní a spokojní. Dodala však, že chápe aj obavy ľudí o stav našich rodín. "Som za ochranu rodiny pred tým, čo ju ohrozuje. A to sú hlavne zlé sociálne a ekonomické podmienky, nízke mzdy alebo rodiny, ktoré sú rozdelené nevyhnutnou prácou rodičov v zahraničí.

Až príliš často neľahká životná situácia v rodine vyústi do jej rozpadu. Preto musíme rodiny chrániť," podotkla a dodala, že takisto rozumie aj strachu o rodinu v rovine hodnôt, ktoré ju chránia. "Pomáhajme rodinám a nebojme sa o ich hodnoty. Aj homosexuálne orientovaní ľudia majú matky a otcov, dedkov a babky - rodinu, na ktorej im záleží rovnako ako nám všetkým," napísala.

Čaputová na svojom profile zároveň uviedla, že ju dávnejšie zaujala otázka: ”Ak by sa tvoja dcéra zamilovala do inej ženy, v akej krajine by si chcela, aby sa to stalo”, a tá ju prinútila zamyslieť sa. "Veľmi sa mi žiada odpovedať Slovensko. Samozrejme, je to hypotetická otázka, ale podnetná na uvažovanie. Pre svojich blízkych chcem len to najlepšie a preto chcem, aby sa za akýchkoľvek okolností mali dobre a žili v otvorenej a férovej spoločnosti.

Čaputová sa na Pohode vyjadrila k českým protestom proti Babišovi. Prezradila aj to, čo nemohla na oficiálnej ceste!
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová predpokladá, že na mnoho záležitostí bude mať rozdielne názory ako jej český kolega Miloš Zeman. Čaputová to dnes povedala v Trenčíne počas diskusie na hudobnom festivale Pohoda. Skoršie demonštrácie v Prahe... Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Takej, kde majú všetci rovnakú šancu na spokojný život bez ohľadu na ich národnosť, vieru, pohlavie, sexuálnu orientáciu či inú príslušnosť," konštatovala. Dodala, že chápe obavy mnohých z inakosti. Takisto si však želá, aby sme sa vedeli navzájom počúvať a našli pre druhého viac znášanlivosti a ohľaduplnosti. "Nezostaneme potom zaseknutí v sporoch, ale budeme môcť s otvorenou mysľou pozerať na riešenia problémov, ktoré nás na Slovensku najviac trápia," dodala.

Prezidentka pripomenula, že sa v sobotu nezúčastní ani na Dúhovom Pride, ani na pochode Hrdí na rodinu. Právo oboch komunít uplatniť svoju slobodu prejavu však rešpektuje. "Považujem ale za potrebné nezostať ticho a rovnako naliehavo upozorniť na potrebu zlepšenia situácie práv ľudí hlásiacich sa k LGBTI komunite ako aj na potrebu zlepšenia podmienok pre podporu a ochranu všetkých rodín na Slovensku," napísala na záver svojho statusu.

Deviaty ročník festivalu Dúhový Pride Bratislava, organizovaný rovnomenným občianskym združením, sa uskutoční v sobotu 20. júla. Organizátori chcú podujatím upozorniť, že všetci ľudia sú si rovní bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu alebo rodovú identitu. V rovnaký deň sa v hlavnom meste bude konať aj pochod Hrdí na rodinu, ktorý organizujú Marek Nikolov a Anton Chromík. Pochodom chcú ukázať, že deti potrebujú otca i mamu. Dúhový Pride bude na Hviezdoslavovom námestí od 15:00. Pochod Hrdí na rodinu odštartuje o 14:30 na Rudnayovom námestí pri Katedrále sv. Martina v Bratislave.

Čaputová: Vetovala by som zákon znižujúci štandard práv menšín
V prípade, že by prezidentka SR Zuzana Čaputová dostala od parlamentu na podpis zákon, ktorý by znižoval štandard práv menšín, takýto zákon by vetovala. Uviedla to v stredu v diskusii na multižánrovom festivale Letný tábor Gombasek, ktorý je... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR