Jana Teleki: Hattas "Za ľudí" a zmenu? Nebláznite! Jeho nový človek Šabík dlží na daniach vyše 4000 eur!
19 | 07 | 2019 I Jana Teleki

Väčšina politikov nielen z nových strán sa rozhodla začať predvolebnú kampaň pre nadchádzajúce voľby už počas prázdnin. Najmä politici a mecenáši z novovzniknutých strán, s výdatnou podporou spriaznených médií, sa rozhodli obdobie takzvanej uhorkovej sezóny využiť na seba prezentáciu.


Mediálny priestor vypĺňajú v oveľa väčšej miere veľkohubé výkriky nádejných novodobých politikov. Kŕmením občanov fikciami bez reálneho základu a podsúvaním informácii odporujúcich faktomplnými priehrštiami nešetria najmä liberáli organizovaní PS – Spolu a strana Za ľudí, ktorí pôvodný scenár ohlupovania doplnili vsuvkou o úspechu novodobej politiky v komunálnych voľbách a pozitívnej zmene, ktoré priniesli nominácie nezávislých kandidátov podporovaných PS – Spolu.

Snáď najznámejším „nositeľom zmeny“ je Marek Hattas, primátor Nitry, ktorý bol v predchádzajúcom období výrazne podporený koalíciou PS – Spolu a v súčasnosti sa angažuje v strane "Za ľudí“.

Jana Teleki: Kiskov Hattas a lži jeho marketingového mága. Naozaj ZA ĽUDÍ?!
30 | 06 | 2019 | Jana Teleki


Zmena pre Nitru

Hattasove pôsobenie bolo od nástupu na úrad sprevádzané škandálmi. Neštandardnú personálnu a mzdovú politiku na úrade, zmenu štruktúry riadenia a vzdanie sa kompetencií v prospech prednostu, či následné dosadzovanie nekompetentných na pozície vedúcich odborov a referentov, v porovnaní s následnými krokmi vedenia mesta, pokojne môžeme nazvať skúškou odolnosti a blbuvzdornosti  občanov.

Po niekoľkých mesiacoch, keď jeho prešľapy, od ktorých sa pokúšal odvádzať pozornosť kritikou bývalého vedenia, vážnym spôsobom ovplyvňovali mestské financie a občania otvorene kritizovali postupy nového vedenia, Hattas ohlásil vstup do vysokej politiky a do verejného priestoru vstúpil jeho novozriadený odbor komunikácie a propagácie.

Rozhodol sa Hattas zničiť mestskú tržnicu?
„ Vážené obyvateľky a obyvatelia Nitry. Držíte v rukách noviny, ktoré pre vás vydávame pri príležitosti pol roka od zloženia sľubu nových poslancov mestského zastupiteľstva a vedenia mesta.“ Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Jana Teleki


Radničné noviny

Vydať plátok typu óda na oslavu veľkého Hattasa, v období po zdražení takmer všetkých komodít v správe mesta, bolo síce viac ako za čiarou, avšak niekoľko na prvý pohľad nepodstatných informácií obnažilo viac, ako čokoľvek predtým a to skutočné priority nového vedenia, pre ktoré je občan mesta iba zdrojom nadštandardného príjmu.  Samozrejme podstatné informácie vedenie Mesta Nitra z nezistených príčin zamlčalo. Mimochodom niekoľko strán nepodloženej kritiky a vzápätí prezentácia ešte bývalým vedením pripravených investičných akcií ako výsledok svojho polročného pôsobenia, nie je o nič menej detinské ako intenzívne rozprávky o skultúrnení pešej zóny a dobudovania kultúrnych stánkov.

V Nitre je verejným tajomstvom, že v meste nefunguje  riadne ani kosenie zelene. Bombastické zmeny prinášajú mestskej pokladni  najmä straty, ktoré vedenie rieši intenzívnym zvyšovaním poplatkov, či nekoncepčnými opatreniami a činnosť stavebného úradu po obsadení postu hlavného architekta, ovplyvňujú developeri, ktorých predstavy sa diametrálne líšia od predstáv občanov.

Jana TELEKI: Pán Hattas, rečami o konšpiračných weboch zakrývate neschopnosť odpovedať na otázky
Včera, po zverejnení informáciu, ktoré súvisia s prednostom mestského úradu a zmenou štruktúry riadenia mesta Nitra, sa začali aj poslanci mesta zaujímať o ich pravdivosť. Poslanec Pavol Obertáš vyzval primátora, aby zverejnil svoje stanovisko k... Čítať ďalej
20 | 06 | 2019 | Jana TELEKI


Je dobré mať územný plán



Na prvý pohľad z textu vyplýva, že nové vedenie mesta obsadilo post, ktorý zabezpečí, že mesto bude mať konečne po piatich rokoch hlavného architekta a územný plán. V prvom rade nie je pravdivá informácia, že mesto Nitra nemalo päť rokov hlavného architekta, nakoľko výkonom funkcie hlavného architekta bola poverená Ing. arch. Eva Ligačová.

V roku 2016 post hlavného architekta, bez výberového konania, dočasne obsadila Ing. arch. Eva Ligačová. Rozdiel medzi poverením a menovaním je nielen v obsadení, ale aj  v spôsobe prípadného odvolania z funkcie. Mesto Nitra má územný plán vypracovaný v roku 2003, ktorý od vypracovania bol niekoľkokrát novelizovaný.

V konečnom dôsledku ani informácia, že územný plán je zákon sa nezakladala na pravde nakoľko územný  plán je komplexný systém, ktorý sa zaoberá všetkými aspektmi nášho prostredia. Územné plánovanie nie je prežitkom, ale nástrojom na udržanie vyváženého ho rozvoja územných celkov, aby práva vlastníkov nehnuteľností neboli ohrozované náhodnými a meniacimi sa rozhodnutiami. Územný plán obsahuje a poskytuje dôležité informácie pre všetkých aktérov investične vstupujúcich do územia.

Svet podľa Kiskovho Hattasa v Nitre: Zvýšil si svoju mzdu o 30% a priviedol zvláštnych ľudí na úrad, kto sú?
Zmeny po nástupe Hattasa Čítať ďalej
18 | 06 | 2019 | Jana TELEKI


Hlavný architekt

Nadšenie, ktoré sprevádzalo nástup nového hlavného architekta Ing. arch. Viktora Šabíka do úradu vyprchalo nielen s jeho vyjadreniami v súvislosti so stavom mesta, ale predovšetkým postojom k obyvateľom obytnej štvrti Chrenová s rodinnými domami, ktorým po povolení výstavby päťposchodovej bytovky odkázal, že majú svoje nehnuteľnosti predať, kým majú ešte nejakú hodnotu.

Obyvateľov časti Párovce, mesto pre zmenu atakuje nadstavbou energobloku, nad ktorým sa rozhodol stavať byty člen tímu Hattas. Obrátiť sa na stavebný úrad s akoukoľvek požiadavkou je bezpredmetné, nakoľko námietky občanov nikto neakceptuje. Pripravované investičné akcie ako tržnica, vízia dostavby centra, prestavba bývalého kina Palace na centrum scénického tanca s investičnými nákladmi cca 2. milióny, či porušovanie stavebného zákona a svojrázne výklady zákonov stavebným úradom, vyvolávajú u obyvateľov viac ako otázniky.

Takmer progresívny príbeh Hattasa v Nitre: Agresívnu kampaň postavil na programe svojich súperov
Agresívnu kampaň postavil Hattas na osočovaní a klamstvách. Jeho výroky v predvolebnej kampani k problematike mesta, ktoré boli zmesou nezmyslov a nepodložených tvrdení, odzrkadľovali jeho nekompetentnosť. Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Jana TELEKI





Vzťah hlavného architekta Ing. arch. Viktora Šabíka k zákonom, nepotrebuje komentár. Podľa výpisu z obchodného registra spoločnosť Barak architekti s.r.o., ktorej majiteľom je pán Šabík, dodnes nemá premenené základné imanie do eura. Pán Šabík viac než 10 rokov ignoruje splnenie tejto povinnosti a v základnom imaní má spoločnosť stále zapísaných 200 tisíc SK.















Podľa zákona:

„Návrh na zápis premeny menovitej hodnoty vkladov do imania a menovitej hodnoty základného imania zo slovenskej meny na menu euro do obchodného registra sa po uplynutí jedného roka od zavedenia eura podáva na tlačive určenom na zápis zmeny údajov zapísaných v obchodnom registri, ktorého vzor ustanovuje osobitný predpis (Vyhl. MS SR č. 25/2004 Z. z.).“ Jeho podnikanie je preto protizákonné a súd by mal spoločnosť vymazať Ex offo. Ani ostatné zákonné povinnosti pánovi Šabíkovi nič nehovoria.Podľa evidencie nedoplatkov pán Šabík dlží sociálnej poisťovni 232,22 € a na daniach 4005,88 €.

Jana Teleki: Vzťah k zákonom Hattas v Nitre nikdy nemal. Hidepark je registrovaný ako čierna stavba
Keď som 20.5.2019 publikovala komentár k primátorovi Hattasovi, nepredpokladala som búrlivú diskusiu, ktorú text vyvolá. Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Jana TELEKI


Zdroj:  https://www.finstat.sk/35943921/dlhy_nedoplatky



 

Nekoncepčné riadenie a zadlžovanie mesta

Nízka úroveň materiálov predkladaných na zasadnutiach mestských zastupiteľstiev, nekoncepčné riadenie, netransparentné obsadzovanie pozícií  a nehospodárne nakladanie s financiami, či po čerpanom deväťmiliónovom úvere pripravované ďalšie zaťaženie mestského rozpočtu 15miliónovým úverom nevyvoláva vlnu nevôle iba zo strany občanov. Postupy a politiku vedenia mesta kritizujú poslanci nielen opozície, ale aj koalície.

Jana TELEKI: Progresívny Hattas v Nitre oklamal voličov. Teraz Nitru zadlžuje a zvyšuje platy svojim
Marek Hattas so svojim tímom vyhral voľby jednoduchými klamstvami. Rozprávkou o zadlženosti mesta a zefektívnení činnosti úradu. Zastavíme nezmyselné zadlžovanie mesta „Nitra je jedno z najzadlženejších miest na Slovensku a preto nemá inú... Čítať ďalej
20 | 05 | 2019 | Jana TELEKI


Referendum za odvolanie Hattasa  z postu primátora  

Na Hattasove pôsobenie, respektíve činnosť tímu Hattas na mestskom úrade v Nitre, ktoré je kombináciou neschopnosti, klientelizmu, korupcie a arogancie, nielen vo vzťahu k spolupracovníkom a poslancom, ale najmä občanom mesta pred pár dňami zareagovali nespokojní občania  petíciou za vyhlásenie referenda o odvolaní Mareka Hattasa z funkcie primátora mesta Nitra.



 

S odvolaním sa na Zákon č. 369/1990 Zb. Zákonov Slovenskej národnej rady o obecnom zriadení podľa § 11a,  odst. (1), písm. c) v znení

  • Obecné zastupiteľstvo vyhlási miestne referendum, ak ide o:


        c) petíciu skupiny obyvateľov obce aspoň 30 % oprávnených

V prípade úspešnej petície Hattas, ktorý dostal 12 tisíc hlasov vo voľbách bude musieť čeliť viac než dvojnásobku petičných hlasov. Odhady hovoria nielen o jeho absolútnom fiasku a nedostatočnej údernej sile voličov facebookovskej úderky, ale o doslovnej defenestrácii jeho skupiny, ktorá sa podľa väčšiny petičných ohlasov sústreďuje na zábavu, vyžitie, alternatívne umenia, či úplne preferovanie problému cyklistov.

Občania sú sklamaní a pohoršení. Vo vedení mesta nevidia žiadnu koncepčnosť, tolerantnosť, pracovitosť a ani hodnotový systém, ktorý má vyhovovať väčšine občanov a nielen „hipsterskej“ elite.

Marek Hattas bude mať možnosť prehodnotiť svoje vlastné ambície a šance, ktoré dostal od občanov. Uvidíme však, či Hattasa nedostatočná sebareflexia slepo poženie do opakovaných primátorských volieb.

Riadenie mesta ľuďmi, ktorí ignorujú práva občanov a zákony, sústredenými na elitárske potreby flámujúcej spoločnosti, vyvolávajú stále silnejší odpor k rozhodnutiam vedenia mesta Nitra.

ŠKANDÁL: Aktivity Hattasa - progresívneho primátora Nitry roky výdatnými dotáciami podporuje Smer
30 | 04 | 2019 | Jana Teleki