Turecko vyzýva USA, aby obnovilo ich členstvo v programe „F-35“
18 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Turecko nebralo vážne rozhodnutie USA o vyradení zo stíhacieho programu F-35, kvôli nákupu ruskej protivzdušnej obrany S-400. Teraz tvrdia, že to spôsobí trvalé poškodenie americko-tureckých vzťahov.


"Tento krok sa nespája s duchom spojenectva a nemá žiadne legitímne odôvodnenie," uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí vo včerajšom vyhlásení, krátko po tom, čo Biely dom oficiálne vylúčil Turecko z programu piatej generácie stíhacích lietadiel.

"Vyzývame Spojené štáty, aby stiahlo späť túto chybu, ktorá spôsobí nenapraviteľné škody v našich strategických vzťahoch," ďalej prehlásilo ministerstvo.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil rozhodnutie USA za "krádež".

"Ak máte klienta a ten klient vám platí presne ako hodinky, ako mu môžete nedať váš tovar? To sa nazýva krádežou," vyhlásil Erdogan, pričom zdôraznil, že Turecko už za stíhacie lietadlá zaplatilo 1,4 miliardy dolárov (približne 1,25 miliardy eur) a dostalo štyri stroje.

Všetky pokusy Ankary vyriešiť tento problém priateľsky skončili neúspešne.

Ruské lietadlo narušilo vzdušný priestor Fínska, prípadom sa zaoberá pohraničná stráž
18 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / SITA


Po opakovanom vyhrážaní USA, že Turecko bude vylúčené z programu F-35, ak neprestane v nákupe ruských zbraní, tak Washington nakoniec urobil čo sľuboval. Pričom Spojené štáty mali obavy, že ruská technológia môže byť použitá na získanie informácií o pokročilých schopnostiach stíhacích lietadiel.

USA na záver vyhlásilo, že zaradenie Turecka do programu F-35 by sa dalo ešte obnoviť, pod podmienkou, ak sa zbavia ruského systému S-400, avšak turecká vláda tento krok vylúčila. Okrem toho Ankara naznačila, že bude chcieť zájsť „omnoho ďalej“, čo sa týka budúcich obchodov so zbraňami s Ruskom.

IRÁN: Americké sankcie sú ekonomickým terorizmom
Protiiránske sankcie začínajú vplývať na život bežných ľudí. V krajine začína byť výrazný nedostatok potravín aj liekov. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | SITA