Snemovňa reprezentantov Spojených štátov hlasovala za zablokovanie predaja zbraní Saudskej Arábii
18 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Snemovňa reprezentantov USA v stredu zasadla v snemovni Senátu v troch uzneseniach o zákaze predaja zbraní a technológií do Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Jordánska.


Väčšina zákonodarcov schválila tri uznesenia zamerané na blokovanie vývozu obranných zbraní do Saudskej Arábie, SAE, Jordánska.. Snemovňa hlasovala za tri opatrenia, ktoré Senát schválil minulý mesiac. Ak ich však Trump bude vetovať, ako sa očakáva, v Kongrese bude chýbať dostatočný počet hlasov na to, aby prezidentovo veto prelomil.

V troch samostatných vyhláseniach v utorok Trumpova administratíva uviedla, že transfer zbraní a technológií, ktoré by umožnili Saudskej Arábii vyrábať precízne navádzané bomby, „priamo podporuje ciele zahraničnej politiky a národnej bezpečnosti“.

Turecko vyzýva USA, aby obnovilo ich členstvo v programe „F-35“
Turecko nebralo vážne rozhodnutie USA o vyradení zo stíhacieho programu F-35, kvôli nákupu ruskej protivzdušnej obrany S-400. Teraz tvrdia, že to spôsobí trvalé poškodenie americko-tureckých vzťahov. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár


„Biely dom odôvodnil predaj a povedal, že Rijád slúži ako oporný bod proti Iránu a jeho nepriateľským aktivitám v regióne“.

Doteraz však bola realita v Jemene veľmi odlišná, keďže zbrane sa používajú na vyhladenie civilistov, ako je napríklad prípad školy plnej detí z augusta minulého roka.

Odporcovia predaja tvrdia, že neexistuje žiadna pretrvávajúca kríza, ktorá by odôvodňovala takýto krok obchádzaním zavedeného postupu, ktorý vyžaduje, aby Kongres schválil veľké vojenské prevody.

Zatiaľ, čo niektorí republikáni sa zaoberali rozhodnutím Trumpovej administratívy, drvivá väčšina stála za prezidentom. Člen Snemovne reprezentantov Michael McCaul v utorok uviedol, že predaj je nevyhnutnou súčasťou „väčšieho úsilia odradiť Irán“.

Svetová zdravotnícka organizácia v súvislosti s epidémiou eboly vyhlásila stav ohrozenia
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila v súvislosti s epidémiu eboly v Konžskej demokratickej republike (KDR) stav "ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu". Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | SITA