Slovenskí europoslanci fungujú v 18 medziparlamentných delegáciách
18 | 07 | 2019 I SITA

Zaradenie poslancov Európskeho parlamentu do medziparlamentných delegácií je už známe. Medziparlamentné delegácie EP udržiavajú vzťahy a vymieňajú si informácie s parlamentmi krajín či regiónov za hranicami EÚ, ako aj s medzinárodnými organizáciami. Podporujú a presadzujú základné hodnoty Únie: slobodu, demokraciu, dodržiavanie ľudských práv, základných slobôd a zásad právneho štátu. Členmi takýchto delegácií sú všetci 13 slovenskí europoslanci. Okrem členstva sú aj náhradníkmi.


Monika Beňová (S&D, Smer-SD) je členkou delegácie pri Stálom parlamentom zhromaždení medzi EÚ a krajinami Afriky, Karibiku a Tichého oceánu (AKT). Náhradníčkou je v delegácii pre vzťahy s USA. Vladimír Bilčík (EPP, Spolu) je členom v delegáciách pri výbore EÚ – Severné Macedónsko a EÚ – Čierna Hora. Náhradníkom je vo výbore EÚ – Moldavsko a pri parlamentnom zhromaždení Euronest, kde je zastúpených šesť krajín Východného partnerstva. Miroslav Číž (S&D, Smer) bude ako náhradník pôsobiť vo výbore pre spoluprácu s Ruskom a Čínou, Lucia Ďuriš Nicholsonová (ECR, SaS) bude stálou členkou v zhromaždení AKT – EÚ.

Robert Hajšel (S&D, Smer) bude stálym členom v troch delegáciách - vo výbore pre partnerstvo s Arménskom, Azerbajdžanom a Gruzínskom, vo výbore pre stabilizáciu a pridruženie Čiernej Hory a pri parlamentnom zhromaždení Euronest. Martin Hojsík (RE, PS) je stálym členom v delegácii pre vzťahy s krajinami juhovýchodnej Ázie a náhradníkom je vo výboroch s Ukrajinou a Euroneste. Vo výbore pre spoluprácu s Kazachstanom, Kirgizskom, Uzbekistanom, Tadžikistanom, Turkménskom a Mongolskom bude pôsobiť Eugen Jurzyca (ECR, SaS).

Európsky parlament schválil nové pravidlá v oblasti víz pre tretie krajiny
Európsky parlament v stredu schválil návrh Európskej komisie (EK) na modernizáciu pravidiel v oblasti spoločnej vízovej politiky EÚ, uvádza sa na webovej stránke Európskeho parlamentu. Čítať ďalej
18 | 04 | 2019 | tasr


Členmi delegácie pre spoluprácu s Ruskom sú Peter Pollák (EPP, OĽaNO) a Miroslav Radačovský (nezaradený, ĽSNS). Pollák je okrem toho náhradníkom v delegáciách pre Ukrajinu a Euronest, Radačovský v delegácii pre Moldavsko. Michal Šimečka (RE, PS) je stálym členom v delegáciách v Parlamentnom výbore pre pridruženie EÚ – Ukrajina a v parlamentom zhromaždení Euronest, náhradníkom je v delegácii pre vzťahy s USA. Ivan Štefanec (EPP, KDH) je stálym členom v delegácii pre vzťahy s Japonskom. Náhradníkom je v delegácii pre Ukrajinu a Euronest. Stálym členom delegácie pri parlamentom výbore EÚ – Turecko a náhradníkom pre vzťahy s USA je Milan Uhrík (nezaradený, ĽSNS). Michal Wiezik (EPP, Spolu) je stálym členom pre vzťahy s Iránom, náhradníkom je v troch delegáciách – pre vzťahy s krajinami Strednej Ameriky, Andského spoločenstva a pri euro-latinskoamerickom parlamentnom zhromaždení.

Zriadenie stálych medziparlamentných delegácií schvaľuje plénum EP na základe návrhu Konferencie predsedov, v ktorej je zastúpený predseda EP a lídri politických skupín. Návrh stanovuje pôsobnosť a počet členov každej delegácie. Politické skupiny a nezaradení poslanci rozhodujú o nomináciách zákonodarcov do jednotlivých delegácií, pričom musia zaistiť spravodlivé zastúpenie členských štátov, politických názorov a oboch pohlaví. Predsedovia a podpredsedovia jednotlivých delegácií budú zvolení na ich ustanovujúcich schôdzach, ktoré by sa mali uskutočniť v septembri. V Európskom parlamente funguje 44 medziparlamentných delegácií.

Jana TELEKI: Frontálny útok Sorosa na Európsky parlament a odhalenie jeho siete vlastným človekom
Viac ako dvesto mimovládnych organizácii, podporovaných Sorosom sa priamo obrátilo na Európsky parlament s výhradou a žiadosťou, aby zástupcov Fideszu nenominovali a neobsadzovali do parlamentných výborov Európskeho parlamentu. V predchádzajúcom... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Jana Teleki