Rusko je pripravené dodať Turecku stíhacie lietadlá Su-35
18 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Sergej Chemezov, šéf spoločnosti Rostec, vyhlásil, že spoločnosť je pripravená diskutovať o odbere stíhacích lietadiel, ak Turecko prejaví záujem.


"Ak naši tureckí kolegovia prejavia záujem, sme pripravení diskutovať o dodávkach Su-35," prehlásil Chemezov.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí v písomnom vyhlásení uviedol, že rozhodnutie Turecka o kúpe ruských systémov protiraketovej obrany S-400 znemožňuje Ankare zostať v americkom stíhacom programe F-35.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo USA, aby prehodnotili rozhodnutie o vylúčení Turecka z programu F-35.

Su-35 je štvrtá generácia nadzvukových stíhacích lietadiel vykonala svoj prvý let 19. februára 2008, váži 19 ton, môže vyvinúť maximálnu rýchlosť 2500 km/h a má miesto pre jedného pilota. Výzbroj stíhacieho lietadla zahŕňa 30mm leteckú pištoľ, a až do 8 ton rôznej výzbroje (rakety a bomby rôznych typov). Su-35 je v prevádzke v ruskej armáde od roku 2015.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Cavusoglu uviedol, že ak USA odmietnu dodávať stíhacie lietadlá F-35 do Turecka, tak zváži podpísanie zmluvy s akýmkoľvek iným štátom vrátane Ruska.

Turecko vyzýva USA, aby obnovilo ich členstvo v programe „F-35“
Turecko nebralo vážne rozhodnutie USA o vyradení zo stíhacieho programu F-35, kvôli nákupu ruskej protivzdušnej obrany S-400. Teraz tvrdia, že to spôsobí trvalé poškodenie americko-tureckých vzťahov. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár