Rezort bude preverovať gynekologicko-pôrodnícke pracoviská
18 | 07 | 2019 I SITA

Ministerstvo chce, aby gynekologicko-pôrodnícke a neonatologické pracoviská získali certifikát Baby-friendly Hospital Iniciative.


Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) začne preverovať gynekologicko-pôrodnícke a neonatologické pracoviská. Cieľom rezortu zdravotníctva je, aby kvalita týchto pracovísk bola už do konca roka uznaná certifikátom BFHI (Baby-friendly Hospital Iniciative).

„Možnosť získať certifikát BFHI majú všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Na základe dostupných informácií zo zdravotníckych zariadení predpokladáme, že približne do desať pracovísk je podľa ich slov pripravených na získanie certifikátu,“ uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Ministerstvo zdravotníctva v uplynulých dňoch zorganizovalo workshop, na ktorom prezentovalo základné kritériá konceptu BFHI a proces certifikácie. Uskutočnili sa aj viaceré semináre, pod vedením lektorov s medzinárodným odborným certifikátom, ktorých odporučila Slovenská pediatrická spoločnosť. „V rámci nich sa vyškolilo takmer 200 zdravotníckych pracovníkov,“ dodala Kalavská.

Zdravotníctvo ušetrilo na základe odporúčaní niekoľko desiatok miliónov eur
Zdravotníctvo ušetrilo na základe odporúčaní Najvyššieho kontrolného úradu SR niekoľko desiatok miliónov eur. Národná autorita pre oblasť externej kontroly ukončila ďalšiu kontrolu projektu elektronizácie zdravotníctva. TASR o tom informoval... Čítať ďalej
26 | 04 | 2019 | TASR


Od januára je zároveň v platnosti štandardný preventívny postup MZ v súlade s najnovšími odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s názvom „Starostlivosť o matku a novorodenca podľa zásad iniciatívy BFHI – podpora vzťahovej väzby a laktácie“. „Jeho súčasťou je podpora žien počas laktácie, aby čo najskôr začali s dojčením a ešte v nemocnici sa naučili správnu techniku, pretože dojčenie je základným predpokladom zdravého vývoja každého dieťaťa. Jedným z potrebných krokov je aj vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov, aby disponovali dostatočnými znalosťami a zručnosťami vo vzťahu k podpore dojčenia,“ povedal odborný garant MZ pre štandardné postupy Jozef Šuvada.

Rezort zdravotníctva už ustanovil v legislatíve mechanizmus systematického preverovania a hodnotenia dodržiavania štandardných postupov na výkon prevencie, štandardných diagnostických a terapeutických postupov. Účinný je od júna tohto roku.

Ak chce štát fungujúce zdravotníctvo, musí zvýšiť platbu za poistencov, tvrdí analytik
Ak štát nechce obmedziť rozsah, kvalitu a dostupnosť zdravotnej starostlivosti poskytovanej pacientom, bude musieť zvýšiť platbu za svojich poistencov. Tvrdí to analytik Dušan Zachar z INEKO. Poukázal na to, že parlament koncom minulého roka... Čítať ďalej
09 | 04 | 2019 | TASR