R. Trnka: KSK zrealizuje pri Košiciach geotermálny vrt pre výstavbu akvaparku
18 | 07 | 2019 I TASR

Košický samosprávny kraj zrealizuje v katastri obce Čižatice pri Košiciach geotermálny vrt. V prípade potvrdenia jeho využiteľnosti podľa plánov vyrastie v jeho blízkosti akvapark. Informoval o tom vo štvrtok predseda KSK Rastislav Trnka.


Lokalita Čižatice je podľa výsledkov geologických výskumov bohatá na termálnu vodu. Teplota vody pod povrchom by sa mala pohybovať od 60 do 100 stupňov Celzia. Presné parametre a možnosti využitia určí geotermálny vrt. Samosprávny kraj začína práce na jeho realizácii.

OSN: V juhovýchodnej Ázii sa vynikajúco darí organizovanému zločinu
Podľa Jeremyho Douglasa, regionálneho zástupcu Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC), celkový objem trhu s metamfetamínom je tento rok viac ako 60 miliárd amerických dolárov (v prepočte približne 53,5 miliárd eur). Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | SITA


Zámer realizácie geotermálneho vrtu ešte musia schváliť krajskí poslanci, rozhodovať o tom by mali na najbližšom zasadnutí, ktoré bude 26. augusta. „Na rokovaní zastupiteľstva predložíme vyčlenenie dvoch miliónov eur z rezervného fondu na realizáciu tohto vrtu. Následne budeme musieť vypísať verejné obstarávanie, realizáciu geotermálneho vrtu predpokladáme v priebehu budúceho roka s tým, že by mala trvať tri až štyri mesiace,“ uviedol Trnka. Následné hydrodynamické skúšky podľa neho ukážu, ako najlepšie využiť potenciál ukrývajúci sa pod povrchom. Jednou z možností je aj výstavba malej elektrárne.

KSK vlastní v danej lokalite pozemky o rozlohe zhruba päť hektárov. Na projekte spolupracuje aj s Technickou univerzitou v Košiciach (TUKE) a jej Fakultou baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológie (BERG), ktorá už v minulosti realizovala geologický prieskum na tomto území. Práva na dané prieskumné územie vlastní spoločnosť, ktorá je v súčasnosti pod TUKE, podľa Trnku by ju kraj mal prevziať a stať sa jej 100-percentým akcionárom.

OĽaNO: Čižnár by mal Šufliarskeho zbaviť funkcie na generálnej prokuratúre
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal Petra Šufliarskeho zbaviť akejkoľvek funkcie na generálnej prokuratúre. Uvádza sa to vo vyhlásení opozičného hnutia OĽaNO. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | SITA


"Po tom, čo budú známe výsledky štúdie využiteľnosti geotermálneho zdroja, bude kraj hľadať partnerov a súkromných investorov, ktorí by mohli zrealizovať výstavbu samotného akvaparku. O tomto projekte intenzívne komunikujeme aj s mestom Košice," konštatoval Trnka. Pripomenul, že v kraji dlhodobo chýbajú možnosti na rekreáciu tohto typu, pričom jediné termálne kúpalisko sa nachádza na Zemplínskej šírave. "Chceme využiť potenciál Košického kraja tak, aby za termálnou vodou nemuseli ľudia cestovať za hranice Slovenska, ale aby možnosti na rekreáciu našli aj doma, v našom kraji," dodal Trnka.

Spoluautormi tohto projektu sú aj dvaja krajskí poslanci - Viktor Dulina a Martin Smrčo. "Zdrojom teplej vody v Košickej kotline sú dve priehlbiny – čižatická a ďurkovská. Okrem známych vrtov pri Ďurkove existenciu geotermálnej vody v čižatickej priehlbine potvrdzujú výsledky vrtov v susedných katastroch Kecerovské Pekľany a Rozhanovce. Doterajšie nevyužitie týchto podzemných zdrojov považujem za mrhanie prírodným a ekonomickým potenciálom Košického kraja," uviedol Dulina.

Podľa Smrča okrem akvaparku je možné využitie geotermálnej vody aj na iné účely. "Ak by bola teplota vody na úrovni 100 stupňov, dá sa to využiť aj na výrobu elektrickej energie, ak by bola nižšia, je možné využitie aj na vykurovanie priľahlých budov," povedal.