Potápač objavil na dne mora loď starú 1700 rokov. Na palube sa dokonca našli rímske amfory!
18 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Len niekoľko metrov od pláže našiel španielsky potápač v piesku na dne mora pri ostrove Mallorca zvyšky rímskej lode. Podľa odhadu archeológov sa jedná o loď starú asi 1700 rokov.


Časť pláže neďaleko metropoly Palma de Mallorca bola kvôli tomu uzavretá, aby tím expertov mohol vrak preskúmať a zo dna dostať do vzduchu. Španielske médiá v stredu informovali, že miesto nálezu stráži súkromná bezpečnostná služba 24 hodín denne.

Félix Alarcón našiel vrak lode pri rekreačnom potápaní asi pred dvoma týždňami. Miestnym médiám priznal, že od jeho objavu a oznámenia úradom uplynulo niekoľko dní. Nie však preto, že by si časť "pokladu" z lode chcel tajne ponechať.

"Najprv som myslel, že o vraku už sa vie, potom som si však uvedomil, že celé tie roky, čo sa tu potápam, som žiadny vrak nevidel," povedal Alarcón novinárom. Nález preto ohlásil až po pár dňoch a úrady na miesto okamžite vyslali profesionálnych potápačov a oblasť uzavreli.

Rusko je pripravené dodať Turecku stíhacie lietadlá Su-35
Sergej Chemezov, šéf spoločnosti Rostec, vyhlásil, že spoločnosť je pripravená diskutovať o odbere stíhacích lietadiel, ak Turecko prejaví záujem. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Malorské úrady zatiaľ k nálezu nezverejnili veľa podrobností. Miestne médiá však tvrdia, že asi desať metrov dlhá a päť metrov široká loď zrejme prevážala rímske amfory, naplnené možno vínom či olejom. Plávala zrejme z juhu Pyrenejského polostrova do Ríma, keď neďaleko Mallorky stroskotala.

Podpredsedníčka regionálnej baleárskej vlády Bel Busquetsová povedala novinárom, že vrak bude po vyzdvihnutí z morského dna zreštaurovaný a neskôr zrejme vystavený v múzeu ostrova Mallorca.

Baleársky ostrov Mallorca má na historické nálezy šťastie. Tento rok vo februári tam boli objavené dva vraky, z ktorých jeden pochádza takisto z románskeho obdobia. Tieto vraky našli profesionálny potápači v rámci archeologického prieskumu.

Čínsky dlh dosiahol výšku 300% HDP, čo predstavuje 15% celkového svetového dlhu
Správa Inštitútu medzinárodných financií (IIF) vyhlásila rastúcu úroveň dlhu na celom svete. Druhá najväčšia ekonomika na svete v prvom štvrťroku prekročila úroveň dlhu 303% hrubého domáceho produktu. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár