Orbán podpísal vládne nariadenie o voľnom pohybe vojsk USA na území Maďarska
18 | 07 | 2019 I TASR

Ozbrojené sily Spojených štátov sa budú môcť od štvrtka voľne pohybovať po území Maďarska. Vyplýva to z vládneho nariadenia, ktoré podpísal premiér Viktor Orbán a v stredu ho zverejnil maďarský úradný vestník.


Podľa spravodajského servera mfor.hu sa toto povolenie týka aj prekročenia hraníc a prechodu cez územie Maďarska či preletu nad ním.

V zmysle nariadenia sa voľne môžu pohybovať príslušníci armády USA s potrebnou technikou, akou sú dopravné a bojove vozidlá a komunikačné zariadenia, ale aj so zbraňami a strelivom.

Výnimkou sú cvičenia amerických vojsk mimo objektov prevádzkovaných ministerstvom obrany, prípadne úlohy plnené príslušníkmi týchto vojsk v civilnom oblečení. V uvedených prípadoch si musia vyžiadať od vlády osobitné povolenie.

Nariadenie o voľnom pohybe je založené na 47. článku ústavy a na medzivládnej maďarsko-americkej dohode o obrannej spolupráci, podpísanej 4. apríla 2019, pripomína mfor.hu.

Rusko vyzvalo NATO na nastolenie kontaktov medzi vojenskými expertmi
Rusko vyzvalo Severoatlantickú alianciu, aby sa nastolili pravidelné kontakty medzi vojenskými expertmi oboch strán v štruktúre Rady Rusko-NATO (RNC). V rozhovore pre štvrtkové vydanie nemeckého denníka Rheinische Post to uviedol ruský minister... Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | TASR