Komisia EÚ predstavila nové opatrenia na ochranu právneho štátu
18 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Európska komisia v stredu oznámila nové opatrenia zamerané na ochranu právneho štátu v členských štátoch EÚ.


Cieľom je každoročné preskúmanie právnych predpisov na úrovni EÚ a posilniť existujúce mechanizmy. Brusel sa snažil riešiť problémy demokratického zaostávania v niektorých členských krajinách. Formálny mechanizmus EÚ na riešenie problémov právneho štátu, článok 7, sa začal proti Poľsku a Maďarsku, ale v praxi sa zastavil.

Návrh Komisie na prepojenie financovania EÚ s kritériami právneho štátu sa medzitým dostal do právnych prekážok a tvrdej politickej opozície niektorých členských štátov.

Turecko vyzýva USA, aby obnovilo ich členstvo v programe „F-35“
Turecko nebralo vážne rozhodnutie USA o vyradení zo stíhacieho programu F-35, kvôli nákupu ruskej protivzdušnej obrany S-400. Teraz tvrdia, že to spôsobí trvalé poškodenie americko-tureckých vzťahov. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Plán Komisie sa sústreďuje na takzvaný cyklus preskúmania právneho štátu, ktorý bude obsahovať novú výročnú správu o zásadách právneho štátu vo všetkých členských štátoch, ako aj nadviazanie na túto správu s Európskym parlamentom a Radou.

„Tento dodatočný systém pomôže včas odhaliť vznikajúce problémy v oblasti právneho štátu všade, kde sa objavia,“ uviedla Komisia vo vyhlásení a dodala, že „prehĺbi monitorovanie vývoja právneho štátu a vyzve všetky členské štáty, aby sa zapojili do vzájomnej výmeny informácií“.

Komisia ďalej uviedla, že bude financovať iniciatívy občianskej spoločnosti a „prijme strategický prístup ku konaniam vo veci porušenia právnych predpisov“, pričom prípady postúpia Súdnemu dvoru a Komisia požiada o „dočasné opatrenie a urýchlené konanie v prípade potreby“.

NAKA stopla vyšetrovanie esemesiek Šufliarskeho a Kočnera. Podľa polície nie je dôvod na trestné stíhanie
Prokurátor generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky musel kvôli správam s Kočnerom skončiť ako námestník. Po troch mesiacoch polícia rozhodla, že nie je dôvod na trestné stíhanie, informujú Aktuality. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Peter Bachan