Čína chce zvýšiť dovoz ruských sójových bôbov, čím zníži potrebu amerických plodín
18 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že Peking a Moskva diskutujú o spôsoboch zvýšenia bilaterálneho obchodu, najmä zvýšením dovozu ruských sójových bôbov a iných poľnohospodárskych produktov.


Minister obchodu Zhong Shan sa tento týždeň stretol s ruským ministrom hospodárskeho rozvoja Maximom Oreshkinom. Súhlasili s tým, že „prehĺbia obchod so sójovými bôbmi“, pretože Čína sa snaží znížiť dodávky zo Spojených štátov.

Dohoda predchádzala minulo ročnému vyhláseniu ruského prezidenta Vladimíra Putina, že Rusko zvýši svoju produkciu a vývoz sójových bôbov do Číny.

Čína zastavila dovoz sójových bôbov od svojho najväčšieho dodávateľa, Spojených štátov, po uložení 25% sadzieb na dovoz sóje.

Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA), sú „ predaje a dodávky sójových bôbov za roky 2018/19 z USA do Číny drasticky nízke, ale prebiehajú.“

Obchod medzi susednými krajinami, Ruskom a Čínou, rastie. Čo sa týka poľnohospodárskych výrobkov a potravín, objem obchodov v minulom roku vzrástol o takmer 30 percent na viac ako 5 miliárd USD (približne 4,5 miliard eur). Celkový obchodný obrat medzi oboma krajinami zaznamenal historický rast, ktorý dosiahol 108 miliárd USD (približne 96,3 miliard eur) a tým predbehol všetky prognózy.

Rusko je pripravené dodať Turecku stíhacie lietadlá Su-35
Sergej Chemezov, šéf spoločnosti Rostec, vyhlásil, že spoločnosť je pripravená diskutovať o odbere stíhacích lietadiel, ak Turecko prejaví záujem. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár