Zomrel niekdajší liberálny sudca najvyššieho súdu John Paul Stevens
17 | 07 | 2019 I TASR

Vo veku 99 rokov zomrel v utorok niekdajší sudca Najvyššieho súdu USA John Paul Stevens. Skonal deň po tom, ako dostal mŕtvicu, informovala v stredu agentúra AP.


Stevens bol považovaný za jedného z najliberálnejších sudcov v USA. Počas svojej takmer 35 ročnej kariéry na pozícii sudcu najvyššieho súdu sa zasadzoval za slobodu jednotlivcov, a úctu k nim, či už išlo o študentov, prisťahovalcov alebo väzňov, píše AP.

RADÍME: Pred cestou do exotiky sa odporúča informovať sa o očkovaní
Pred cestou do vzdialenejších krajín odporúča Úrad verejného zdravotníctva SR kontaktovať centrá pre cudzokrajné choroby v Slovenskej republike. O očkovaniach nielen informujú, ale ich aj poskytujú. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR


Podnikal kroky na obmedzenie trestu smrti, zavedenie práv pre homosexuálov, podporu rasovej rovnosti, či zachovanie legálnych interrupcií. Ochraňoval tiež ľudské práva osôb podozrivých z trestnej činnosti, či nelegálnych prisťahovalcov, ktorým hrozila deportácia.

Stevens ovplyvnil svojich kolegov na súde napríklad aj v tom, aby dali väzňom z americkej vojenskej základne v zálive Guantánamo, zadržiavaným pre podozrenie z terorizmu, možnosť na amerických súdoch napadnúť svoje zadržiavanie.

Do pozície sudcu najvyššieho súdu ho v roku 1975 vymenoval vtedajší americký prezident Gerald Ford. V úrade následne Stevens, spočiatku považovaný za umierneného republikána, vydržal až do roku 2010, a teda viac ako dvojnásobok priemerného funkčného obdobia sudcov. Post opúšťal ako 90-ročný, vďaka čomu bol druhým vôbec najstarším sudcom v dejinách najvyššieho súdu USA.

Polícia: Pátra po Ľubomírovi Kolesárovi, odišiel z považskobystrickej nemocnice
Policajti opätovne žiadajú o pomoc občanov pri pátraní po nezvestnom 61-ročnom Ľubomírovi Kolesárovi z Dolného Lieskova v okrese Považská Bystrica. Ľubomír Kolesár, v súčasnosti klient Centra sociálnych služieb Dolný Lieskov, odišiel 12. júla o... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR