Renault investuje v Číne do výrobcu elektromobilov JMEV
17 | 07 | 2019 I TASR

Francúzska automobilka Renault v stredu oznámila, že investuje 145 miliónov USD (129,20 milióna eur) do výrobcu elektromobilov JMEV, ktorý bude jeho spoločným podnikom s čínskou skupinou Jiangling Motors Corporation. To Renaultu umožní rozšíriť produkciu svojich elektromobilov na najväčšom automobilovom trhu na svete.


Francúzsky výrobca bude mať podiel vo výške 50 % v JMEV, rovnako ako JMCG.

„Toto partnerstvo vo výrobe elektrických vozidiel (EV) s JMCG podporí náš plán rastu v Číne a naše schopnosti v oblasti EV,“ povedal Francois Provost, šéf čínskej divízie Renaultu. „Využijeme naše skúsenosti v oblasti výskumu a vývoja, výroby, predaja a služieb,“ dodal.

Na Ukrajine chytili hackera z darkwebu. Je stíhaný v USA, vraj ho krylo Rusko
Ukrajinská kontrarozviedka SBU spolu s partnermi z USA a Británie zadržala v Odese celosvetovo hľadaného hackera, ktorý je v Spojených štátoch stíhaný za krádež najmenej 160 miliónov hesiel kreditných kariet. V Kyjeve to oznámil šéf SBU Ivan... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | František Németh


Firma JMEV v súčasnosti vyrába cenovo dostupné elektrické sedany a športovo-úžitkové vozidlá a jej počiatočná výrobná kapacita je 150.000 vozidiel ročne.

Renault už vyrába elektromobily v Číne v spoločnom podniku s Dongfeng Motor. Plánuje tiež výrobu EV v spoločnom projekte s Brilliance Automotive.

Čínsky koncern JMCG vlatní tiež 50 % v Jiangling Holdings, ktorá je najväčším akcionárom firmy Jiangling Motors Corp (JMC). A JMC je zase jedným zo spoločných podnikov amerického Fordu v Číne.

Predaj tzv. nových elektrických vozidiel (NEV) v Číne vzrástol v júni o 80 % na 152.000 kusov a ich predaj za šesť mesiacov do konca júna sa zvýšil o 50 % na 617.000, aj keď celkový odbyt automobilov v Číne klesol.

RADÍME: Pred cestou do exotiky sa odporúča informovať sa o očkovaní
Pred cestou do vzdialenejších krajín odporúča Úrad verejného zdravotníctva SR kontaktovať centrá pre cudzokrajné choroby v Slovenskej republike. O očkovaniach nielen informujú, ale ich aj poskytujú. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR