Pôvod vyvŕtaného otvoru v Sojuze sa zrejme nikdy neobjasní
17 | 07 | 2019 I František Németh

Zvláštna komisia ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos ani po jedenástich mesiacoch nedokázala nájsť vinníka záhadného prevŕtania plášťa ruskej kozmickej lode Sojuz MS-09. Oznámil to dnes moskovský rozhlas. Koncom minulého augusta poklesol v Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) tlak, ktorý zavinil otvor vyvŕtaný zvnútra. Trhlinu, ktorou unikal vzduch, kozmonauti vzápätí utesnili a dopravná loď sa neskôr bez problémov vrátila na Zem.


Vladimír Ustimenko hovorca Roskosmosu novinárom v Moskve povedal, že komisia agentúry pokračuje v práci a nechce vraj vyšetrovanie ponáhľať. Potvrdil tak, že doterajšie vyšetrovanie bizarného incidentu zatiaľ neviedlo ku objasneniu.

K objasneniu neprispeli ani vzorky z vonkajšej časti plášťa, ktoré pri takmer osemhodinovom výstupe do otvoreného vesmíru odobrali koncom minulého roka kozmonauti Oleg Kononenko a Sergej Prokopjev.

Sojuz “doviezol” kozmonautov vesmírnej stanice ISS späť na Zem (VIDEÁ)
Trojčlenná posádka expedície s názvom “59” (čo je poradové číslo série ruských expedícií) sa bezpečne vrátila na Zem na palube kozmickej lode Sojuz po tom, čo strávili viac ako šesť mesiacov na Medzinárodnej vesmírnej stanici... Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Ruský server Lenta napísal, že podľa ruských expertov môže vyšetrovanie trvať aj niekoľko rokov a príčiny vyvŕtaného otvoru sa dokonca možno nikdy nepodarí objasniť. Ruská strana je pritom presvedčená, že otvor bol vyvŕtaný zámerne. Kto je za incident zodpovedný, nebolo zatiaľ zistené. Vylúčený vraj nie je ani zlý úmysel.

Vedúci predstavitelia amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) sa k prípadu až do objasnenia nechcú vyjadrovať.



„Nekalá súťaž“: Roscosmos odsudzuje Pentagon za zákaz používania ruských vesmírnych rakiet a satelitov
Pentagon sa snaží umelo obmedziť používanie ruských nosných rakiet na medzinárodnom trhu, uviedol Roscosmos vo svojom vyhlásení v reakcii na kroky USA a dodal, že tento zákaz negatívne ovplyvní celé odvetvie komerčných vesmírnych... Čítať ďalej
01 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič