OTRASNÉ: V prípade s tragickým koncom, kedy onkologickú pacientku nechali ležať na nemocničnej chodbe, sa skončilo vyšetrovanie. Nepoteší vás
17 | 07 | 2019 I Peter Bachan

V prípade ťažko chorej pacientky, ktorú nechali v levickej nemocnici po operácii dva dni ležať na nemocničnej chodbe, sa ukončilo vyšetrovanie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, píšu tvnoviny.sk. Nad výsledkom len neveriacky krútime hlavou.


Fotografia 64-ročnej onkologickej pacientky po operácii žalúdka vyvolala obrovské pobúrenie verejnosti. Po operácii pre ňu v izbách na chirurgii nemali miesto, tak ju nechali na chodbe za prenosnou plentou. Jej príbuzní neverili vlastným očiam, čo sa to deje.

"Operáciou sa zistila rakovina, pýtala som sa lekárov, že kedy mienia svokru konečne preložiť na izbu. S takými diagnózami ako jej, ktoré boli potvrdené, tak je nemysliteľné, aby tam ležala už druhý deň na chodbe. Lekár mi povedal, že sú plní, bol arogantný," cituje portál Vlastu Horváthovú, nevestu pacientky.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Jaguar reaguje na kritiku - všetko v poriadku, bude ešte lepšie! (3. diel)
Týždenník Plus 7 Dní po reportáži a rozhovore s predsedom Tradičných odborov na svojej stránke uverejnil aj stanovisko, ktorú zaslal do redakcie Jaguar Land Rover. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Až po tom, keď sa o to začali zaujímať médiá, pacientku preložili na izbu. Vzniknutá situácia nahnevala aj samosprávneho lekára a ministerku zdravotníctva.

Levická nemocnica vtedy odvolala primára oddelenia, kde k udalosti došlo. Prijala aj logistické opatrenia, aby sa v budúcnosti podobná situácia už nemusela opakovať. Pacientka po niekoľkých dňoch v nemocnici nakoniec zomrela.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nedávno definitívne rozhodol o výsledku vyšetrovania. Tvrdí, že pacientke poskytli počas celej hospitalizácie primeranú liečbu a správnu zdravotnú starostlivosť - ako na internom, tak aj chirurgickom oddelení, aj na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny.

Záver úradu vychádza aj z odborného stanoviska troch konzultantov v medicínskych odboroch vnútorného lekárstva, chirurgie a anesteziológie a intenzívnej medicíny.

ČISTÝ DEŇ POKRAČUJE: Čižnár rozkázal preskúmanie postupu vyšetrovateľov
Televízia Markíza priniesla informácie o zastavení vyšetrovania ohľadom týrania chovancov v resocializačnom zariadení Čistý deň. Následne sa začal činiť generálny prokurátor, ktorý priamo vstúpil do prípadu a opäť prikázal preskúmať postup... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan


To ešte ale neznamená, že to bolo košér. „Napriek tomu, že nedošlo k zanedbaniu zdravotnej starostlivosti, umiestnenie vážne chorej pacientky na chodbe bolo zlyhaním organizácie práce príslušného oddelenia a zlyhaním etiky. Úrad zároveň podal podnet aj na regionálny úrad verejného zdravotníctva vo veci možného porušenia hygienických predpisov," citujú tvnoviny.sk Radoslavu Muchovú, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Syn a nevesta nebohej pacientky s rozhodnutím Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nesúhlasia. Oficiálne sa k tomu zatiaľ vyjadrovať nechcú. Pre Markízu však prezradili , že nevylučujú trestné oznámenie a zvažujú tiež možnosť obrátiť sa na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Alibizmus? Bývalý prezident Andrej Kiska sa nezúčastní ani na Dúhovom Pride, ani na pochode Hrdí na rodinu
17 | 07 | 2019 | Peter Králik/SITA