KRIMI: Väzenie za vraždu na vianočných trhoch. Vraždiace duo policajti zadržali krátko po čine
17 | 07 | 2019 I Peter Králik/SITA

Prokurátor i obžalovaní sa odvolali proti verdiktu Okresného súdu v Banskej Bystrici, ktorý uložil nepodmienečné tresty dvom mladým Zvolenčanom za vraždu 51-ročného muža


Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici uznal za vinných z vraždy a krádeže v spolupáchateľstve 20-ročného Jána M. a 17-ročného Nikolasa R. zo Zvolena. Staršiemu z útočníkov senát uložil trest 17 a pol roka odňatia slobody a mladistvému Nikolasovi desať rokov. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa prokurátor i obžalovaní. Žalobca navrhoval nepodmienečné tresty devätnásť a jedenásť rokov, obhajoba požadovala prekvalifikovať konanie obžalovaných na zabitie a tým dosiahnuť ukladanie trestov v sadzbe sedem až desať rokov.

 
Tragický incident sa stal v noci zo 14. na 15. decembra minulého roku počas vianočných trhov vo Zvolene.

Dvojica mladíkov pod vplyvom alkoholu a marihuany sa hádala a okoloidúceho 51-ročného Jaroslava G. napadla po tom, ako ich napomenul, aby nerobili krik pri kostole. Útok dvojice na muža, ktorý bol tiež pod vplyvom alkoholu, sa začal pol hodiny pred polnocou. Útočníci ho atakovali najprv päsťami a keď spadol na zem, ešte ho kopali najmä do hlavy. Ušli, keď hluk začul svedok, ktorý bol na trhoch s pojazdným stánkom a privolal políciu. Násilníci ešte stačili obeť orabovať o príručnú taštičku s dokladmi a hotovosťou najmenej päťsto eur. Peniaze neskôr rozmenili v jednej herni a rozdelili si ich. Útok dvojice bol taký prudký a surový, že Jaroslav zomrel krátko po napadnutí a privolaní záchranári mu už nemohli pomôcť.

Vraždiace duo policajti zadržali krátko po čine. Podľa znalcov v čase skutku boli duševne zdraví a i napriek požitému alkoholu a droge mohli svoje konanie ovládať. Ich intelekt zaradili znalci do pásma ľahkej duševnej zaostalosti. Obaja obžalovaní v minulosti už stáli pred súdom. V registri Jána je lúpež a krádež a Nikolas inkriminovaný útok spáchal v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia za krádež.