Nový čas napísal, ako KIA ruší pozície. Prinášame vám aj reakciu priamo od KIA Motors
17 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Dlhoroční a ocenení zamestnanci kórejskej automobilky Kia Motors Slovakia pravdepodobne končia. Kia tvrdí niečo iné, vyjadrenie nájdete na konci článku.


Ide o troch pracovníkov oddelenia kvality. Supervízori prišli neohlásene za troma najlepšími pracovníkmi a oznámili im, že v tejto pozícii končia, píše Nový Čas. Títo zamestnanci sú jedni z najdlhšie pracujúcich v závode. Nestalo sa tak prvýkrát.

Pravda o Jaguar Land Rover pri Nitre: Jaguar reaguje na kritiku - všetko v poriadku, bude ešte lepšie! (3. diel)
Týždenník Plus 7 Dní po reportáži a rozhovore s predsedom Tradičných odborov na svojej stránke uverejnil aj stanovisko, ktorú zaslal do redakcie Jaguar Land Rover. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Faktom je, že Kia má aktuálne veľký problém zohnať kvalifikovanú pracovnú silu. Tú si teraz vozí zo zahraničia a teraz slovenským zamestnancom ponúkla horšie platené miesta.

"Z ničoho nič prišli pred pár dňami za troma zamestnancami oddelenia kvality supervízori a oznámili im, že hoci pracujú v automobilke už desať, či dvanásť rokov a vykazujú pracovitosť ako málokto, budú sa musieť s prácou rozlúčiť. Malo by ísť o pracovitých mladých ľudí, tí sa však odmietajú podrobne vyjadriť, nakoľko sú stále v pracovnom pomere," uvádza sa v článku.

Tridsaťštyriročná Eva, ktorá tam pracuje ako kvalitárka, toho zatiaľ moc nepovedala. „Neviem čo budem robiť, ja som ešte zamestnaná, poradím sa s „Kia rodinou“," povedala pre NČ.

Danko sa pochválil: Na nový stožiar dal z vlastného vrecka 9-tisíc eur! Vyjadril sa aj k pochodu LGBT, Nočným vlkom či Hlinovi
Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko narýchlo zvolal tlačovku pred budovou NR SR, aby sa vyjadril k záležitostiam, ktoré sa týkajú jeho osoby a parlamentu. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Ďalší pracoval v automobilke osem rokov, situáciu tiež nechcel komentovať. Tretí ešte žiadnu výpoveď nepodpísal. Nový čas nasmeroval na odbory, v ktorých pôsobia všetci traja.

"Medzi dlhoročnými zamestnancami panuje panika, pretože majú strach, že sa ich chce automobilka zbaviť preto, lebo neustále prijíma zahraničných pracovníkov, ktorí sú ochotní pracovať za nižšiu mzdu, okresanú agentúrou. Podľa informácií z automobilky, aktuálne skutočne pracuje v závode Kia v Tepličke nad Váhom z 3800 zamestnancov už 150 Ukrajincov a prijímať sa podľa informácií Nového Času budú ďalší," píše sa ďalej v článku.

ČISTÝ DEŇ POKRAČUJE: Čižnár rozkázal preskúmanie postupu vyšetrovateľov
Televízia Markíza priniesla informácie o zastavení vyšetrovania ohľadom týrania chovancov v resocializačnom zariadení Čistý deň. Následne sa začal činiť generálny prokurátor, ktorý priamo vstúpil do prípadu a opäť prikázal preskúmať postup... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Kia je však so zahraničnou pracovnou silou spokojná. „V KMS sme prijali za posledný rok 150 Ukrajincov. Dôvod ich náboru je nedostatok uchádzačov o zamestnanie zo Slovenska. Nie, neprepúšťame Slovákov, zahraničnými zamestnancami sme len nahradili nedostatok pracovnej sily zo Slovenska. Zároveň všetci majú rovnaké podmienky bez ohľadu na to, či je to zamestnanec domáci, zahraničný alebo agentúrny,“ povedal pre Nový Čas hovorca Ján Žgravčák.

Ten tiež vysvetlil dôvod organizačnej zmeny na oddelení kvality - stalo sa tak kvôli inštalácii automatizovaných zariadení a skrátenia cyklového času.

Kia vyššie spomenutým trom zamestnancom ponúkla pracovné pozície buď na montáži a v lakovni, kde by ich plat klesol takmer o polovicu, alebo na pozície pre zamestnancov bez praxe či vzdelania.

SNS útočí na všetky strany, Hlina reaguje: "Danko urobil veľkú chybu"
Predseda Národnej rady Andrej Danko včera na Facebooku zaútočil na lídrov viacerých politických strán, vrátane Alojza Hlinu. Jeho reakcia na seba nenechala dlho čakať. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Do redakcie nám prišla reakcia od samotnej KIA, prinášame Vám ju v plnom znení.