Ivan Korčok: Chlapi, držme si klobúky, reaguje na ženské nominácie v európskych inštitúciách
17 | 07 | 2019 I Peter Králik/SITA

Európa vďaka schváleniu Ursuly von der Leyen a Christine Lagarde získala dve silné ženy a skúsené političky. Tvrdí to veľvyslanec Slovenska v USA Ivan Korčok na svojom facebookovom profile.


Veľvyslanec ocenil, že Európsky parlament schválil nomináciu von der Leyen na pozíciu predsedníčky Európskej komisie. Druhé ženské meno v balíku nominácií na vrcholové európske pozície - meno Christine Lagarde, dodáva podľa neho ženskému zastúpeniu veľkú silu. Lagarde bude šéfkou Európskej centrálnej banky. Korčok, ktorý pred tým pôsobil ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a stály predstaviteľ pri EÚ, zároveň vo svojom facebookovom statuse pripomenul citát prvej britskej premiérky Margaret Thatcher: "Ak chcete v politike niečo povedať, požiadajte o to muža. Ak chcete ale v politike niečo urobiť, požiadajte o to ženu." K známemu citátu dodal slovenské: "Chlapi, držme si klobúky!"

"Obidve dámy som mal možnosť viackrát zažiť v akcii. Nemôžem si nespomenúť na to, keď sme v roku 2010 zachraňovali euro a francúzskou ministerkou financií bola vtedy práve Christine Lagarde. Situácia bola nesmierne napätá, išlo ozaj o prežitie eura a rokovania sa naťahovali a nevyzeralo to na dohodu. Niekedy po polnoci, po nekonečných hodinách, keď išlo doslova o slovíčka a posledné detaily záchranného valu, Christine Lagarde, vedomá si vážnosti situácie, si vypýtala slovo a upozornila všetkých okolo stola: "Hej, kolegovia, pohnime si, o pár minút otvárajú burzu v Japonsku," uviedol Korčok na margo obsadzovania európskych inštitúcií. Podľa Korčoka to bolo veľmi šarmantné, ale dôrazné pripomenutie v duchu tchatcherovského citátu, že treba prestať rečniť a okamžite konať.

"Teším sa, že proces obsadzovania postov v EÚ, ktorý bol označovaný ako súmrak demokracie, dosiahol voľbou novej predsedníčky EK dôležitý míľnik. Ursula von der Leyen získala nielen nomináciu od členských štátov, ale aj od Európskeho parlamentu a Európa získala dve silné ženy a skúsené političky. K thatcherovskému citátu dodávam naše slovenské, Chlapi, držme si klobúky!" dodal Korčok na svojom facebookovom profile.

Ivan Korčok nastúpil na miesto štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí v auguste 2015, na jeseň 2018 odišiel do Washingtonu. Počas svojej kariéry sa venoval najmä európskym otázkam, na starosti mal predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ počas druhého polroka 2016. Vo funkcii štátneho tajomníka MZV pôsobil aj v rokoch 2002 – 2005. V rokoch 2009 až 2015 zastával post stáleho predstaviteľa Slovenska pri EÚ, na ktorý prešiel z veľvyslaneckého postu v Berlíne (2005 – 2009). V minulosti zastával funkciu vedúceho delegácie pre prístupové rokovania do NATO a v začiatkoch svojej diplomatickej kariéry pôsobil aj v Berne či Bonne.