Vysoko postavený člen Hamasu vyzval na zabíjanie Židov
16 | 07 | 2019 I František Németh

Fathi Hammad, člen politbyra islamistickej organizácie Hamas, vzbudil veľké pozdvihnutie svojou výzvou, aby Palestínčania zabíjali Židov všade na svete. Samotná militantná organizácia sa od jeho výrokov dištancovala.


"Sme na pokraji výbuchu. Ak nebude toto obkľúčenie zrušené, vybuchne tvárou v tvár našim nepriateľom, s Božím dovolením a slávou, "povedal Hammad na protestnom zhromaždení na hraniciach medzi Izraelom a Gazou. Referoval k izraelskému obmedzeniu pohybu osôb a tovaru medzi Izraelom a Gazou. Izrael to odôvodňuje snahou zabrániť tomu, aby Hamas a ďalšie teroristické organizácie dovážali zbrane.

"Výbuch nebude len v Gaze, ale aj na [Západnom] brehu a v zahraničí, ak to chce Boh," varoval Hammad, ktorý následne vyzval Palestínčanov, aby zabíjali Židov všade na svete. "Máte Židov všade a musíme zaútočiť na každého Žida na svete tým, že ich povraždíme a zabijeme, ak to Boh dovolí," cituje ho server The Times of Israel.

Jeho slová vzbudila veľký nepokoj. Nickolay Mladenov, zvláštny koordinátor OSN pre mierový proces na Blízkom východe, ich označil za "nebezpečné, a odporné" a uviedol, že musia byť "odsúdený všetkými".

Proti Hammadovy sa postavil aj Saeb Erekat, Generálny tajomník Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) a hlavný palestínsky vyjednávač. "Medzi spravodlivé hodnoty palestínskej veci patrí láska k slobode, spravodlivosti a rovnosti. Odporné vyhlásenie vodcu Hamasu pána Fathiho Hammádí o Židoch nepredstavuje žiadnu z nich, "napísal Erekat. "Náboženstvo by nemalo byť používané pre politické účely," dodal.

Izraelská spoločnosť špehujúca Palestínčanov vyhlásila, že pracuje len s „demokratickými krajinami“
Izraelská spoločnosť na rozpoznávanie tváre, ktorá tajne sleduje Palestínčanov na Západnom brehu, prehlásila, že spolupracuje len s „demokratickými krajinami“. Práve oni však ironicky odmietajú porušovanie ľudských práv Izraela, voči... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Hammádiho skritizovali aj niektorí prominentní palestínski aktivisti, napr. Ahmad Abu Artema. "Náš nepriateľ je okupácie a nie Židia. Sú tu mnohí Židia, ktorí podporujú to, čo je správne a spravodlivé vo svete, "napísal na svoj facebookový profil.

Samotný Hamas sa pokúsil od Hammada dištancovať. "Tieto tvrdenia nie sú oficiálne postoje hnutia a konzistentné, adoptovanú politiku, ktorá stanovuje, že náš konflikt je s okupáciou, ktorá okupuje našu krajinu a poškvrňuje naše sväté miesta, a nie so Židmi po celom svete, alebo s judaizmom ako náboženstvom," napísal Hamas v oficiálnom vyhlásení zverejnenom na jeho internetovej stránke.

Hammádí na stránkach skupiny uviedol, že "podporuje konzistentnú, adoptovanú politiku Hamasu, ktorá obmedzuje svoj odpor na sionistickú okupáciu, ktorá usurpuje palestínsku krajinu a znečisťuje sväté miesta".

Médiá poukazujú na to, že originálna charta islamskej skupiny z roku 1988 mala výrazne antisemitský náboj a vyzývala "k boju proti Židom". V roku 2017 Hamas vydal novú verziu, z ktorej bola táto zmienka o boji proti Židom vynechaná. Militantné organizácie v nej tvrdia, že bojuje výlučne proti "sionistickému projektu, nie s Židmi kvôli ich náboženstvom."

The Times of Israel pripomína, že Hammádiho nenávistivé výzvy proti Židom prednáša pravidelne. V júni minulého roka napr. Vyzval moslimov, aby zabíjali na počkanie "sionistických Židov."

Hamas je považovaný v USA a EÚ za teroristickú organizáciu. Hamas niekoľkokrát neúspešne žiadal Súdny dvor EÚ, aby ho vyňal zo zoznamu teroristických organizácií.

Kongresmanky odkázali Trumpovi: Nikam neodchádzame a nebudeme mlčať
Štyri členky Snemovne reprezentantov z Demokratickej strany s prisťahovaleckými koreňmi, ktoré americký prezident Donald Trump vyzval, aby odišli z USA a vrátili sa do rodných krajín, v pondelok na spoločnej tlačovej konferencii v priestoroch... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR