Potápači objavili v mori medúzu veľkú 1,5 metra
16 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Potápači objavili v mori pri juhozápadnom pobreží Anglicka medúzu väčšiu ako menší človek. Priesvitný tvor meral zhruba 1,5 metra. Nebezpečný však nie je, upokojujú biológovia. Každý rok do oblasti zamieri tisíce týchto medúz, no pomerne menšieho vzrastu.


Na priesvitný kolos s oficiálnym názvom, (korenistka pľúcna) narazila biologička a moderátorka Lizzie Dalyová spolu s kolegom, pričom skúmala more pre svoj seriál Wild Ocean Week. V blízkosti morského živočícha zotrvali asi hodinu, než odplával.

"Tak veľkú som nikdy nevidela. Pozorovali sme niekoľko menších medúz na jednom peknom útese v blízkosti, a potom sa z tmy vynoril tento obrovský, nádherný kus, "povedala Dalyová. Potápala sa pri meste Falmouth na úplnom juhozápade Veľkej Británie.

Objem majetku v 2. dôchodkovom pilieri vzrástol na 8,9 miliardy eur
Objem majetku v druhom dôchodkovom pilieri vzrástol na 8,9 miliardy eur. Jeho čistá hodnota vzrástla o 6,06 milióna eur. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených Asociáciou dôchodkových správcovských spoločností k 12. júlu tohto... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR


Do teplejších pobrežných vôd pri západnom Anglicku podľa denníka The Guardian zamieri každý rok z Atlantického oceánu tisíce medúz. Ľudia ich nachádzajú vyplavené na plážach predovšetkým v máji a júni.

Korenistky pľucnate merajú zvyčajne až jeden meter a vážia približne 25 kilogramov, uviedla nadácia.

Dalyová a jej spolupracovník Dan Abbott uviedli, že pokojné správanie živočícha ich neprekvapilo. Podľa nich táto medúza ľudí neohrozí a jej poprhlenie väčšina z nich ani nepocíti. "Väčšina ľudí by sa hneď bála, ale nie je nebezpečná. Je to majestátne stvorenie, "dodali.



Čína opäť nesúhlasí s tvrdením D. Trumpa
Čína odmietla najnovšie tvrdenia amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Peking nevyhnutne potrebuje obchodnú dohodu s USA, pretože rast čínskej ekonomiky sa neustále spomaľuje. Podľa Pekingu je takého vyhlásenie "úplne zavádzajúce" a dohodu v... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | TASR