Pokrytectvo západnej koálicie pre slobodu médií!
16 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Ministri zahraničia Veľkej Británie a Kanady Jeremy Hunt a Christie Freelandová oznámili vytvorenie globálnej koalície pre slobodu médií a okamžite akciu zmenili na absolútnu frašku.


"Koalícia bude tvorená vládami, ktoré podpíšu oficiálne sľub, že budú hovoriť a podnikať spoločné kroky, keď bude ohrozená sloboda médií, a podporovať slobodu médií vo svete," uviedlo britské ministerstvo zahraničia vo svojom vyhlásení pre RIA Novosti.


Rozhodnutie vytvoriť koalíciu bolo urobené na základe výsledkov Globálnej konferencie o slobode médií (Global Media Freedom Conference) v Londýne minulý týždeň. Tieto konferencie sa budú konať každoročne, v roku 2020 sa summit uskutoční v Kanade.


"V rámci globálnej kampane bude sloboda médií podporená novou Globálnou nadáciou pre ochranu médií. Pôjde o medzinárodnú pracovnú skupinu, ktorá pomôže vládam vytvoriť národné predpisy a potrebné opatrenia, ako aj nezávislú skupinu právnych expertov, ktorej predsedá bývalý šéf britského Najvyššieho súdu, Lord Neuberger a účasť významných svetových právnikov, vrátane Amala Clooneyho, osobitného vyslanca ministra zahraničných vecí pre slobodu médií,” uvádza správa.


Text dokumentu, ktorý podporuje Globálnu koalíciu za slobodu médií, uvádza, že sloboda médií je v rôznych častiach sveta stále viac ohrozená a sľubuje, že týmto hrozbám bude aktívne brániť a spoločne vyvinú opatrenia na ochranu slobody médií.


Moc pekne to znie. Až na malý detail. Ruské médiá RT a Sputnik nemohli ísť do Londýna. Televízii RT Channel a Sputniku totiž nebola povolená akreditácia na konferenciu, ktorá sa konala v Londýne od 10. do 11. júla. Jeden z organizátorov konferencie, britské ministerstvo zahraničných vecí, označilo za dôvod odmietnutia "aktívnu úlohu RT a Sputnik pri šírení dezinformácií". Keď boli požiadaný, aby uviedli konkrétne príklady, zástupca ministerstva poradil RIA Novosti, aby sa obrátila na regulátora médií Ofcom, pred časom obvinil RT z porušovania novinárskeho kódexu a zaujatosti, ale nie dezinformácií. RT trvá na tom, že tento kódex neporušila. Pokiaľ ide o konkrétne nároky voči Sputniku, britské ministerstvo zahraničia neodpovedalo.


Táto situácia nahnevala ruské ministerstvo zahraničia a jeho hovorkyňa Mária Zacharová 9. júla uviedla, že Rusko požadovalo, aby Londýn predložil konkrétne skutočnosti, na základe ktorých im bola odopretá akreditácia. Nasledujúci deň zástupca britského ministerstva zahraničia odmietol uviesť konkrétne dôvody.


Je pritom očividné, že západné štáty plánujú Globálnu nadáciu pre ochranu médií využiť účelovo proti médiám iných štátov, ktoré im prekážajú. A rovnako tak tolerovať porušovanie slobody slova a slobody médií v "spriatelených" krajinách, ako je protirusky zameraná Ukrajina.


Ten istý deň bola napríklad z granátometu ostreľovaná budova televízie "112 Ukrajina", ktorá je kritická k súčasnej moci v Kyjeve.


Nie inak sa darí ukrajinskej televízii "Newson", ktorej zamestnanci sú šikanovaní štátnymi úradmi a nacionalistickými skupinami napríklad kvôli myšlienke usporiadať telemost s ruskou televíziou. Ten sa nakoniec neuskutočnil, pod absolútne neudržateľným tlakom, zatiaľ čo ukrajinská bezpečnosť prejavila úplnú nečinnosť.


Počet prípadov brutálnych útokov na novinárov na Ukrajine dosahuje už  desiatky prípadov. A nejde len o to, že sú šikanovaní zahraniční novinári, keď napríklad novinárovii talianskej štátnej televízie RAI, Markovi Innarovi nebol povolený vstup na Ukrajinu, kde chcel novinár pokrývať voľby.


Patrí sem predovšetkým prenasledovanie Igora Gužvy, redaktora internetového portálu Strana.ua, ktorý bol zadržaný v Kyjeve 22. júna 2017 z údajného podozrenia z vydierania. Rovnako sú na tom zatknutí novinári Žytomyra Vasiľa Muravyckého, obvineného z údajnej "vlastizrady" za články v médiách a zatknutie šéfa portálu RIA novosti Ukrajina, Kyrila Vyšinského, ktorý je dodnes vo väzbe.


Mimochodom šéf Národného zväzu novinárov Ukrajiny Sergej Tomilenko oznámil, že na Ukrajine bolo od začiatku roku 2017 zaznamenaných viac ako 150 prípadov útokov na novinárov. Zároveň podľa neho v krajine neexistuje žiadny precedens účinného potrestania útočníkov.